Samospráva

Dúbravčania chcú parkovacie miesta, cyklotrasy aj opravené chodníky a cesty

Obyvatelia Dúbravky okrem odstránenia "strašiakov" pokladajú za dôležité rozšírenie Harmincovej ulice, vybudovanie cyklotrás či nových parkovacích miest.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravčania chcú parkovacie miesta, cyklotrasy aj opravené chodníky a cesty
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Dúbravka

Na sociálnej sieti, prostredníctvom mailu či miestnych médií. Mestská časť Bratislava-Dúbravka sa počas januára pýtala obyvateľov, čo považujú za priority a čo je podľa nich prvoradé riešiť. Bratislava24.sk informovala Lucia Marcinatová, hovorkyňa mestskej časti.

Strašiaky Dúbravky

Najviac obyvateľov sa zapojilo do prieskumu na sociálnej sieti. Stovkám Dúbravčanov prekážajú „strašiaky“ mestskej časti, ktoré sa na sociálnej sieti ocitli suverénne na prvom mieste prieskumu.

Obyvatelia si želajú zmiznutie a riešenie starej pošty, zničeného objektu na Ulici kpt. Rašu či niekdajšieho objektu PNS. Riešenie strašiakov však brzdia vlastnícke vzťahy a spory. Mestská časť zasahovať nemôže, keď sú objekty majetkom súkromníkov. Viac o probléme sa dočítate TU.

Rozšírenie Harmincovej a cyklotrasy

Na druhom mieste v hlasovaní obyvateľov o prioritách sa umiestnilo rozšírenie Harmincovej ulice. Mesto ho má vo svojich plánoch už od roku 2006, počíta s ním dokonca aj v územnom pláne mesta. Riešiť ho má hlavné mesto v spolupráci s developerom. Na projekt rozšírenia Harmincovej na štyri pruhy má Generálny investor Bratislavy (GIB) v tohtoročnom rozpočte mesta vyčlenených 40-tisíc eur. Aktuálne už začal súkromný investor, ktorý stavia neďaleko bytový projekt, vykupovať pozemky.

Na treťom mieste v rámci prieskumu priorít Dúbravky skončili u obyvateľov cyklotrasy, ktoré v mestskej časti chýbajú, a vytvorenie cyklolávky Dúbravka a Lamač. Ľuboš Krajčír, zástupca starostu, ktorý sa projektu za mestskú časť venuje, hovorí, že aktuálne v spolupráci s mestskou časťou Lamač prebiehajú rokovania o vysporiadaní pozemkov, cez ktoré má cyklotrasa smerom k lávke ponad železnicu viesť.

„Projekt riešime tiež v spolupráci so župou, máme im predložiť projekt aj so stavebným povolením, na čo však potrebujeme mať vysporiadené vlastnícke vzťahy.“ Plánom je vytvoriť pre cyklistov trasu: Bory – tunel pod železnicou – Agátová – Na vrátkach – podjazd popod diaľnicu – nová cyklolávka ponad železnicu – Lamač ulica Podháj.

Zdroj: odkazprestarostu.sk

Parkovacie miesta

Štvrtou prioritou pre Dúbravčanov je riešenie a zlepšenie parkovacích miest. Najskôr pracovala mestská časť na pasportizácii vyhradených parkovacích miest, kde prišlo ku kontrole a evidencii miest, vlani odborní zamestnanci vyrazili do terénu a začali riešiť možnosti, kde vytvoriť nové parkovacie miesta tak, aby nemusela ustúpiť zeleň.

Mestská časť vybudovala minulý rok 79 nových parkovacích statí a plánuje tiež obstarať novy softvér potrebný pre zavedenie nového parkovacieho systému.

Okrem toho chce miestny úrad zmeniť aj parkovací systém s cieľom sprehľadniť parkoviská, zvýšiť kapacitu a regulovať počet tabúľ na parkoviskách. Po novom zabezpečí miestny úrad po vydaní parkovacieho miesta očíslovanie boxov, realizáciu zvislého aj vodorovného značenia, a užívateľ tak dostane box na parkovanie v zmysle platnej legislatívy. Plánom na tento rok je pokračovať, vzniknúť by malo ďalších približne 150 parkovacích miest.

„Prizvali sme k spolupráci architektov a dopravného inžiniera,“ hovorí vicestarosta Ľuboš Krajčír. Dodáva, že okrem vyhradených parkovacích miest chce mestská časť začať riešiť aj rezidenčné parkovacie miesta a pripravovať sa na parkovaciu politiku. Mestská časť tiež podľa Krajčíra uvažuje o výstavbe parkovacieho domu.

Opravy ciest a chodníkov

Pokračovať má mestská časť aj v opravách ciest a chodníkov vo svojej správe, ktorých rekonštrukciu dali Dúbravčania na piate miesto vo svojom hlasovaní o prioritách. Starosta Martin Zaťovič hovorí, že cieľom nie je len plátať diery, ale opravovať celé plochy. Snahou je získať na opravy aj externé zdroje.

V zimnom období dáva mestská časť dokopy plán opráv.

Medzi námetmi, ktoré zasielali Dúbravčania mailom, alebo v rámci ankety v miestnych médiách sa opakovali požiadavky – rozšírenie Harmincovej ulice, územné plány zón a územné plánovanie, čistota, autobus MHD na Kramáre, ale aj nastavenie semaforov pri Dome kultúry Dúbravka či riešenie nebezpečného prechodu pre peších pri konečnej električiek.

Priority Dúbravčanov hlasovaní na sociálnej sieti:

  1. Zmiznutie strašiakov Dúbravky – objekt Kpt. Rašu, stará pošta, stará PNS – 373 hlasov
  2. Rozšírenie Harmincovej ulice – 336 hlasov
  3. Cyklotrasy a cykloprepojenie – Dúbravka – Lamač – 222 hlasov
  4. Parkovanie v mestskej časti 154 hlasov
  5. Opravy ciest a chodníkov –124 hlasov
  6. Životné prostredie a zeleň –100 hlasov
  7. Obnova detských ihrísk a športovísk – 73 hlasov
  8. Rokovať o zmenách v MHD – 71 hlasov
  9. Riešenie Domu kultúry Dúbravka 65 hlasov
  10. Územné plánovanie, územné plány zóny, urbanistické štúdie – 57 hlasov
Schátrané budovy Dúbravka
4
Galéria
Zdroj: odkazprestarostu.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM