Aktualizované Správy

Dúbravčania bojujú proti výstavbe Pri kríži. Pomáhajú im "noční duchovia"

Aj napriek hnevu, ktorý ovládol Dúbravčanov v súvislosti s výstavbou v lokalite Pri kríži, humor ich stále neopúšťa. Dokazujú to od rána na sociálnej sieti.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravčania bojujú proti výstavbe Pri kríži. Pomáhajú im "noční duchovia"
6
Galéria
Zdroj: Facebook

Dúbravčania zostali v utorok (21. 3.) zaskočení prítomnosťou firmy Metrostav Slovakia, a. s. na pozemku v lokalite Pri kríži, ktorá začala s prípravami na výstavbu náhradných nájomných bytov pre reštituentov.

"Sme nemilo prekvapení. Primátor poslal firmu, ktorá začala stavať bez toho, aby niečo oznámila mestskej časti. Vieme to len sprostredkovane od obyvateľov, že tu vytyčujú pozemok na stavanie,“ uviedol na utorkovom brífingu starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Reakcie Dúbravčanov

Ranný pohľad z okna Dúbravčanov podľa diskusie na sociálnej sieti potešil. „Paráda!! Len tak ďalej, hneď prvý pohľad z okna mi rozžiaril deň,“ píše Bratislavčan pod fotkou, ktorá zachytáva spadnutý či zhodený plot na parkovisku, kde majú vyrásť byty pre reštituentov zo Starého Mesta. „Keby som mal dodávku, tak ho naložím a odveziem preč,“ píše Dúbravčan a pripája sa ďalší: „Keby sa o tom vedelo, mohol ísť do zberu. Škoda ho tam.“

Plot, ktorý začali v utorok okolo pozemku stavať, bol ráno zničený. Podľa niektorých za tým stojí vietor, iní sú presvedčení, že sa do boja proti výstavbe zapojili nahnevané diviaky. Niektorí sa dokonca prikláňajú k teórii, že spravodlivosť zobral do rúk „dobrý duch Dúbravky“. Dúbravčanov humor neopúšťa ani v „ťažkých“ chvíľach.

Prelomené veto

Obyvateľov hnevá, že na mieste, ktoré už roky používajú ako parkovisko, chce mesto postaviť náhradné nájomné byty pre reštituentov zo Starého Mesta. Parkujú tu nielen ľudia z okolitých domov, ale aj ľudia z okolitých ulíc.

„V súvislosti so začatím prác a oplotením pozemku na ulici Pri kríži, čo zhoršilo možnosť parkovania pre obyvateľov zo širokého okolia, začal starosta Martin Zaťovič okamžite rokovať s potravinami Terno na Homolovej ulici o možnosti parkovania za rampou. Potraviny vyšli Dúbravke v ústrety, obyvatelia môžu svoje auto zaparkovať aj sem po otvorení rampy – maximálne však len do 7:00 hod., kedy sa rampa opäť zatvorí, informovala Bratislava24.sk Lucia Marcinatová, hovorkyňa Dúbravky.

Nielenže v lokalite nechcú stavbu Dúbravčania, nechcú sa sem z centra Bratislavy presťahovať ani reštituenti.

Hlavné mesto spustilo práce na pozemku aj napriek tomu, že mestskí poslanci 18. februára na mestskom zastupiteľstve odhlasovali, aby sa pozemky, na ktorých sa majú náhradné byty stavať, zverili mestskej časti Bratislava-Dúbravka. Zverenie pozemkov odsúhlasili mestskí poslanci s cieľom nestavať objekt s náhradnými bytmi v lokalite Pri kríži na pozemku, ktorý je dnes parkoviskom, a riešiť náhradné bývanie iným spôsobom. Za prelomenie veta hlasovalo vo februári 34 z 35 prítomných mestských poslancov.

Mestský a miestny poslanec Juraj Káčer v súvislosti s výstavbou podal podnet na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Okresného úradu v Bratislave. Územné rozhodnutie a potvrdené stavebné povolenie týmto úradom nie sú podľa neho v súlade. „Minimálne do obdobia, kým sa vyrieši konanie v zmysle tohto podnetu, sa mal primátor zdržať akejkoľvek aktivity,“ hovorí poslanec Káčer.

Verejný protest

V súvislosti s udalosťami a začiatkom prác na výstavbe náhradných nájomných bytov v lokalite Pri kríži zvoláva mestská časť Bratislava-Dubravka verejné stretnutie priamo na pozemku. V piatok 24. marca o 17. hodine vystúpi starosta Dúbravky Martin Zaťovič, pozval aj primátora Bratislavy Iva Nesrovnala. Účasť primátor zatiaľ nepotvrdil a ani nevyvrátil.

Okrem toho avizovali Dúbravčania na sociálnej sieti na dnes a zajtra protest, ktorý by mal začať o 17:00 hod.

Mesto odsudzuje vandalizmus

„Hlavné mesto so znepokojením prijalo informáciu od Generálneho investora Bratislavy, že zhotoviteľovi stavby bytového domu Pri kríži v mestskej časti Dúbravka, spoločnosti Metrostav Slovakia a. s., dnes vandali poškodili oplotenie. Následne potom s použitím auta zdemolovali bránu oploteného stavebného pozemku, na ktorom pracovali zamestnanci zhotoviteľa. Ostro odsudzujeme tento organizovaný vandalizmus. Veríme, že orgány činné v trestnom konaní budú operatívne konať,“ vyjadrila sa za mesto Katarína Kohútiková z magistrátu.

Mesto zdôrazňuje, že výstavba bytového domu Pri kríži prebieha v súlade so zákonom. Hlavné mesto má záujem naďalej komunikovať s ľuďmi z dotknutej lokality, zároveň ale je presvedčené, že tí, ktorí sa podieľajú na poškodzovaní súkromného majetku, nereprezentujú ich postoj. Násilie a porušovanie zákona si zaslúži jediné – striktné odsúdenie a riešenie orgánmi činnými v trestnom konaní.

Hlavné mesto vyšlo v ústrety obyvateľom dotknutej lokality, vyčlenilo v spolupráci so zhotoviteľom dočasné parkovacie miesta pre približne 30 – 40 áut. Samozrejme, mesto dodrží svoj sľub a k bytovému domu postaví ďalších 181 parkovacích miest a park so zeleňou v celkovej hodnote 600-tisíc eur.

„Veríme, že obyvatelia Dúbravky sa nenechajú vyprovokovať podnecovaním k násiliu, za ktoré podľa platných právnych predpisov hrozí aj trestnoprávna zodpovednosť. Bytový dom Pri kríži je iba jednou z mnohých povolených stavieb v plánovanej lokalite, zrejme však jednou z mála, ktorá, ako veríme, prinesie benefit pre obyvateľov v podobe parku a parkoviska,“ uzavrela Kohútiková.

Foto: Michaela Kostíková Tomášová

Výstavba Pri kríži
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Dúbravka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM