Maros Palesch Rôzne

Dss Most otvorí prvé podporované bývanie

Dom sociálnych služieb - Most vo štvrtok (3.2.) slávnostne otvorí prvé podporované bývanie pre ľudí s duševnou poruchou v Bratislave. V trojizbovom byte našli dočasný prístrešok štyria klienti.

„Podporované bývanie ponúka klientom s duševnou poruchou šancu naučiť sa žiť samostatnejšie a prevziať zodpovednosť za vlastný život,“ uviedol vedúci rehabilitačného strediska Dss – Most Juraj Marendiak.

Duševná porucha postihnutým ľuďom zväčša zobrala šancu osamostatniť sa, založiť si vlastnú rodinu a žiť vo vlastnej domácnosti. „Našim zámerom je podporovať čo najväčšiu nezávislosť klientov. Nie je v našich možnostiach poskytnúť im trvalé samostatné bývanie. Môžeme ich však sprevádzať v samostatnejšom zvládaní všedného dňa. V podporovanom bývaní poskytujeme tréningový program, v ktorom sa klient nasťahuje do podporovaného bývania a učí sa samostatne zvládať nároky bežného života s pomocou odborných pracovníkov. Tréningový program môže trvať šesť mesiacov až dva roky. Po ukončení pobytu sa klient vráti naspäť do pôvodného prostredia, ale v novej, zodpovednejšej úlohe,“ dodala riaditeľka Dss – Most Andrea Beňušková.

Podporované bývanie je len jednou zo služieb, ktorými nezisková organizácia Most realizuje svoju víziu cesty ku samostatnosti pre ľudí s duševnou poruchou. Ďalšími sú rehabilitačné stredisko, chránená kaviareň Medzi nami, sociálne poradenstvo a psychologická ambulancia. Projekt podporovaného bývania sa podarilo realizovať vďaka podpore Bratislavského samosprávneho kraja, Fondu GSK a Nadácie VÚB.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM