Tomáš Stupavský Samospráva

DPB pravdepodobne čakajú veľké zmeny. Medzi kandidátmi na šéfa firmy už nie je Ľubomír Belfi

Uchádzači o post šéfa Dopravného podniku Bratislava (DPB) prešli užším výberom. Výberová komisia zložená z poslancov mestského zastupiteľstva i zástupcov bratislavského primátora rozhodla, že do ďalšieho kola, ktorým je verejná prezentácia, postúpia piati z celkovo 17 kandidátov.

Ilustračný obrázok k článku DPB pravdepodobne čakajú veľké zmeny. Medzi kandidátmi na šéfa firmy už nie je Ľubomír Belfi
Zdroj: TASR

Medzi vybranými uchádzačmi však nie je súčasný generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi. Na čele tohto mestského podniku by tak mala nastať zmena.

Na verejnom vypočutí, v stredu 9. septembra o 09.00 h v bratislavskom Primaciálnom paláci, o miesto šéfa DPB zabojuje Milan Čech, ktorý od roku 2012 doteraz pôsobí ako živnostník a od roku 2013 tiež ako manažér logistiky v súkromnej spoločnosti. Minulý rok sa stal poslancom mestského zastupiteľstva v Pezinku.

Ďalším postupujúcim kandidátom je Vladimír Rafaj, ktorý je od roku 2011 vedúcim technického odboru divízie Autobusy a členom Dozornej rady DPB. Zdeněk Schraml je ďalším postupujúcim uchádzačom.

Od roku 2011 do februára tohto roka bol generálnym riaditeľom Dopravného podniku Košice, predtým v rokoch 2008–2010 pôsobil ako predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava.

V stredu si bude môcť verejnosť vypočuť aj Pavla Soviča, ktorý sa od roku 2012 venuje v súkromnej firme napríklad kúpe a vypracovaniu investičných zámerov pre oživenie alebo odpredaj výrobných prevádzok či sťahovaniu produkčných celkov.

Komisia odporučila do ďalšieho kola výberu aj Milana Urbana. Od roku 2006 je riaditeľom prevádzky a členom predstavenstva jednej akciovej spoločnosti. Podľa medializovaných informácií má byť v príbuzenskom vzťahu s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom. Primátor však tvrdenie o rodinnom vzťahu odmieta.

Výberová komisia rozhodla dnes tiež o užšom výbere kandidátov na kľúčové pozície v ďalších troch mestských podnikoch – Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Metro Bratislava a Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Celkovo do druhého kola výberu prešlo 17 kandidátov.

Do užšieho výberu prešiel aj súčasný riaditeľ BVS

Z celkovo 16 uchádzačov vybrala výberová komisia zložená z poslancov mestského zastupiteľstva i zástupcov bratislavského primátora do ďalšieho kola, ktorým je verejná prezentácia, piatich kandidátov. Medzi nimi je aj súčasný šéf BVS Stanislav Beňo.

Práve jeho navrhoval na jar z funkcie predsedu predstavenstva odvolať primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, pretože mal porušiť jeho nariadenie o správe mestských podnikov.

Mimoriadne Valné zhromaždenie BVS však odvolanie Beňa neodsúhlasilo. Proti odvolaniu napokon hlasoval aj právny zástupca hlavného mesta, ktoré je väčšinovým akcionárom BVS.

„Po verejnom vypočutí výberová komisia vyberie víťazného kandidáta pre každý zo spomínaných podnikov,“ informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Navrhovaných víťazov bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo na svojom septembrovom zasadnutí.

Prečítajte si tiež: Poznáme mená kandidátov na post šéfov mestských podnikov, ktorí prešli do ďalšieho kola

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM