Ľuba Lesná Samospráva

Dozvieme sa osudy majiteľov hotela Carlton? V záhrade Prügerka sa našli vzácne dokumenty

Dve škatule, plné historických dokumentov, ktoré patrili vplyvnej bratislavskej rodine Prügerovcov, bývalých majiteľov známeho bratislavského hotela Carlton, našli v lete dobrovoľníci pri upratovaní zanedbanej záhrady Prügerka počas upratovania záhradného schátraného domčeka.

Ilustračný obrázok k článku Dozvieme sa osudy majiteľov hotela Carlton? V  záhrade Prügerka  sa našli vzácne dokumenty
Foto: Ľuba Lesná

Zuzana Stanová, ktorá sa angažuje v projekte revitalizácie záhrady, pre náš portál Bratislava 24.sk potvrdila, že našli dokumenty, ktoré zachytávajú obdobie od roku 1900 do približne 1950. Medzi nimi sú rôzne kuriózne cenné papiere, hypotekárne záložné listy po roku 1900 so starými dobovými pečiatky.

„Sú tam rôzne osobné listy zo začiatku minulého storočia, ktoré sú samozrejme písané v rôznych jazykoch“, povedala doslova a dodala, že našli aj reklamnú poukážku na milión československých korún, či katastrálnu mapu záhrady.

„Našli sme aj bankovky zo začiatku tridsiatych rokov. Boli zachované vo veľmi dobrom stave, keďže boli založené do spisu z roku 1936“, povedala Stanová.

Osobná korešpondencia

V škatuliach boli odložené aj osobné listy písané najmä po nemecky a maďarsky. Stanová sa teší, že sa vďaka zachovaným listom objasní história vplyvnej bratislavskej rodiny, ktorá nie je známa.

Okrem toho sa v domčeku našiel aj dobový nábytok a množstvo ďalších cenných predmetov. Tieto nájdené poklady teraz musia preskúmať historici.

Revitalizácia záhrady

Do roku 2011 záhrada chátrala. V súčasnosti je v správe mestskej časti Bratislava-Staré mesto a čaká ju revitalizácia. Starostka Bratislava Staré mesto Tatiana Rosová novinárom podčiarkla, že staromestská samospráva získala na jej obnovu 180.000 eur z Nórskych fondov s pätnásťpercentnou spoluúčasťou Starého mesta. Ak by chcela záhradu mestská časť revitalizovať do pôvodného stavu, celkové náklady sa budú pohybovať do výšky 380.000 eur.

Rosová chce dosiahnuť, aby záhrada v budúcnosti slúžila verejnosti. „Plánujeme vybudovať piknikovú lúku, pergolu s popínavými rastlinami či skleníky“, zdôraznila. „Zaujímavá bude aj obnova záhradného domčeka, ktorý sa zmení na komunitné centrum. Vytvorí sa tak priestor pre rôzne spoločenské aktivity a občerstvenie po celý rok," dodala.

Zelenina a ovocie išlo hotelovým hosťom

Prügerka, Staromestská záhrada sa rozprestiera v blízkosti Horského parku. Pred vojnou patrila rodine Prűger-Wallnerovcov, ktorí začiatkom minulého storočia vlastnili hotel Carlton – Savoy. Členitý terén záhrady upravili v blízkosti vily ako okrasnú záhradu, ostatná časť pozemku slúžila na dopestovanie zeleniny či ovocia, ktoré sa podávalo v hoteli.

Dozvieme sa osudy majiteľov hotela Carlton? V  záhrade Prügerka  sa našli vzácne
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM