Kultúra Kultúra

Dostať do Bratislavy výstavu Francúza Augusta Rodina nebolo vôbec jednoduché

Geniálny výtvarník nútil mladučké modelky pózovať v bizarných polohách. Popritom okamžite skicoval, pretože mu šlo predovšetkým o plastickosť.

Ilustračný obrázok k článku Dostať do Bratislavy výstavu Francúza Augusta Rodina nebolo vôbec jednoduché
Zdroj: TASR

Výber z tvorby svetoznámeho francúzskeho výtvarníka Augusta Rodina (1840–1917) je v Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy.

„Je to veľký príbeh dostať k nám túto výstavu. Podobne ako je veľký životný príbeh tohto umelca alebo zberateľa jeho diel Jeana Faura, po ktorom je pomenované múzeum výtvarného umenia v Aix-les-Bains. Že prvý raz na Slovensku vidíme Rodenove diela je veľká zásluha nášho umelca žijúceho vo Francúzsku Jána Zoričáka,“ konštatoval na vernisáži výstavy riaditeľ GMB Ivan Jančár.

Očarený ženským telom

Žena s prekríženými nohami, Žena s kožušinou, Štúdia zozadu, Ležiaci akt a iné ženské akty v rôznych polohách spredu i zozadu sú na treťom poschodí galérie. Akvarelované kresby vytvoril Rodin v rokoch 1899 až 1915, teda na sklonku života.

Podľa správcu zbierok Faurovho múzea v Aix-les-Bains André Lytarda bolo to v období, keď ho čoraz viac priťahovalo ženské telo pružných, dlhonohých modeliek na rozdiel od kyprých ženských aktov, aké tvoril jeho vrstovník Renoir. Rodin tieto grafické štúdie ženských modelov nazhromaždil zrejme v tisícoch kusov.

Mladučké modelky nútil pózovať v bizarných polohách, keď často až strácali rovnováhu, obletoval s pocitom akéhosi gurmánskeho uspokojenia popritom pohotovo a okamžite skicoval, pretože mu šlo predovšetkým o plastickosť, dojem hĺbky, až sa mu z toho takmer zahmlievalo pred očami.

Čítajte aj: Projekt Fresh Air odštartuje islandský film režisérky Uny Lorenzen Niť

Skvelý sochár

Komorná kolekcia grafických diel je spestrená o dve sochárske štúdie: bronzovú sošku Tri nymfy a z patinovaného bronzu ženský akt Bolesť. Podľa Lytarda Rodin bol prvý umelec, ktorý trojrozmerne skonkretizoval také témy ako lásku, šialenstvo alebo ľudskú bytosť v plnom rozsahu či tiež jej úpadok.

Súbor litografií vznikol v roku 1915 v parížskom Clotovom ateliéri podľa Rodinových akvarelovaných kresieb. Umelec osobne kontroloval a revidoval prácu, ktorú vykonávali jeho asistenti ako takmer celé jeho sochárske dielo, na ktorom v jeho ateliéri pracovali desiatky asistentov – zhotoviteľov.

Pri svojom úmrtí v roku 1942 odkázal Jean Faure celú svoju zbierku impresionistických malieb a súdobých plastík mestu Aix-les-Bains s povinnosťou vystaviť ju v múzeu. Stalo sa tak v 1948, keď bol záväzok splnený a zbierka umiestnená do veľkej vily v talianskom štýle.

Okrem 200 malieb Faurovo dedičstvo zahŕňa veľké množstvo diel Augusta Rodina. Zberateľ sa do tohto umelca zamiloval na prvý pohľad až tak, že vytvoril druhú najväčšiu francúzsku kolekciu jeho diel pozostávajúcu z 34 plastík, 13 akvarelovaných kresieb a tuctu litografií realizovaných podľa Rodinových návrhov.

Výstava potrvá do 30. októbra.

Čítajte aj: V Bratislave si môžete zájsť na výstavu poľského skla i divadelných fotografií

výtvarník A. Rodin
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM