Maros Palesch Krimi

Dostarostoval starosta Rusoviec?

Z podvodných prevodov pozemkov obvinila starostu aj bývalého siskára.

Polícia obvinila 15 osôb, ktoré sa mali obohatiť na podvodných prevodoch pozemkov v bratislavských Rusovciach. Sú medzi nimi starosta obce Dušan A. aj exsiskár Michal H.

„Tento prípad je významný, lebo ide o stíhanie top páchateľov,“ povedal na tlačovej konferencii prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Bíró. Podľa prezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka sú niektorí obvinení členovia jednej z odnoží bratislavskej zločineckej skupiny, takzvaných sýkorovcov. Obvinení mali získať peniaze na chod organizácie, informoval Spišiak.

Bíró pokračoval, že konkrétny prípad sa stal v roku v 2007 a rozbehol ho práve starosta obce. Ten informoval vyššie postavených páchateľov o nevyrovnaných pozemkoch za 700.000 eur po zosnulom Rakúšanovi, po ktorom neprebehlo dedičské konanie. Informovaní ľudia ďalej podľa Bíróa dali príkaz nižšie postaveným osobám, aby za pomoci takzvaných hercov pozemky previedli. Starosta obce na spomínaných pozemkoch realizoval svoje podnikateľské aktivity, informoval prokurátor.

Traja z 15 obvinených vrátane starostu Rusoviec sú momentálne zadržaní a na súd bude podaný návrh na ich vzatie do väzby. Vyšetrovacie orgány podnikli na zadržanie ostatných ďalšie kroky, ktoré Bíró nechcel špecifikovať. Údajní páchatelia, ktorým hrozí 12– až 20-ročné väzenie, sú obvinení zo zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, legalizácie príjmu z trestnej činnosti, podvodu a falšovania a pozmeňovania verejnej listiny. Traja obvinení z obohatenia sa na pozemkoch po zosnulom Rakúšanovi boli 29. septembra prepustení z väzby na slobodu. V nej sedeli kvôli vyšetrovaniu iných podvodov s pozemkami v Rusovciach.

Orgány činné v trestnom konaní doteraz informovali o viacerých prípadoch, v ktorých sa malo podvodne kšeftovať s pozemkami alebo bytmi. Na Okresnom súde Bratislava 2 sú v súčasnosti dve obžaloby, na údajnú šéfku jednej zo skupín takzvanej bytovej mafie Zuzanu Z. V jednom z týchto prípadov figuruje až sedem obžalovaných. Obžaloby sa týkajú napríklad predaja domu Viliama Andrášika v bratislavskom Prievoze, ktorého našli neskôr mŕtveho vo vodnej nádrži pri Bytči. Ďalší prípad sa týka starenky, ktorú údajne proti jej vôli premiestnili z bytu do domovu dôchodcov. Byt následne predali, starenka v domove zomrela. Na Okresnom súde Bratislava 1 je zase obžaloba na 14 obžalovaných na čele s Jozefom D., ktorí sa mali na podvodoch s pozemkami obohatiť spolu o takmer 4,2 milióna eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM