Nina Táborská Správy

Dopravný podnik už má všetkých 60 nových električiek

Moderné vozidlá sú vybavené klimatizáciou, výklopnou plošinou aj audiovizuálnym systémom. Dopravný podnik verí, že nové električky prilákajú do mestskej hromadnej dopravy viac cestujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik už má všetkých 60 nových električiek
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Dopravný podnik Bratislava už má dodaných 30 obojsmerných električiek ŠKODA 30T a 30 jednosmerných električiek ŠKODA 29T. Nákup nových električiek cez Operačný program Doprava je tak dokončený.

V uliciach Bratislavy jazdí spolu už 56 nových električiek, 30 obojsmerných a 26 jednosmerných. Ostatné štyri vozidlá čakajú na vybavenie dokumentov a potom sa ihneď zaradia do premávky, najneskôr do konca apríla.

„Teší nás, že príchodom poslednej 60-tej novej električky sme znížili prevádzkový vek vozidiel z 23 rokov na 12 rokov. Proces obnovy vozidlového parku je procesom kontinuálnym, chceli by sme v ďalšej modernizácii pokračovať aj v kontexte s dokončením II. etapy Petržalky,“ uvádza predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Milan Urban.

Na bratislavských cestách dokopy pribudlo 120 nových trolejbusov, 60 električiek a 100 nových autobusov.

„Sme radi, že sme dodali všetkých 60 nových električiek v stanovenom termíne. Prvé vozidlá boli predstavené a uvedené do skúšobnej prevádzky v Bratislave pred viac ako rokom v novembri 2014 a od tej doby naše električky zavŕšili viac než jeden milión kilometrov v bežnej prevádzke s cestujúcimi," hovorí projektový manažér Škoda Transportation Václav Petr.

Čítajte tiež: Chcete si privyrobiť? Čo tak skúsiť to ako vodič električky

Dopravný podnik Bratislava verí, že verejná doprava sa stane pre cestujúcich atraktívnejšou práve aj kvôli novým vozidlám. „S našimi električkami v modernom dizajne sú v Bratislave veľmi spokojní. Vozidlá ponúkajú dostatok miesta až pre 350 cestujúcich, klimatizáciu, výklopnú plošinu pre cestujúcich so zníženou pohyblivosťou, prehľadný audiovizuálny, informačný a kamerový systém a tiež zariadenie pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom,“ doplnil obchodný riaditeľ Škoda Transportation Jaromír Jelínek.

Na financovaní nákupu nových vozidiel sa až vo výške takmer 81 percent podieľala Európska únia v rámci Operačného programu Doprava, ktorého riadiacim orgánom u nás je Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Dodávateľom nových električiek bola spoločnosť Škoda Transportation, a. s. Česká Republika.

Čítajte tiež: Počas utorkového dopoludnia bude zmena električkovej dopravy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM