Správy Samospráva

Dopravná situácia v Bratislave sa neskomplikuje. Rekonštrukciu Mosta SNP odložili

Na základe stanoviska Krajského dopravného inšpektorátu aj reakcií verejnosti rekonštrukciu počas školského roka vyhodnotili ako veľmi nevhodnú.

Ilustračný obrázok k článku Dopravná situácia v Bratislave sa neskomplikuje. Rekonštrukciu Mosta SNP odložili
7
Galéria
Zdroj: TASR

Vozovku na bratislavskom Moste SNP zrejme zrekonštruujú až budúce leto, hoci sa s tým pôvodne počítalo tento rok v auguste. „Na základe stanoviska Krajského dopravného inšpektorátu aj reakcií verejnosti sme rekonštrukciu počas školského roka vyhodnotili ako veľmi nevhodnú z pohľadu dopravnej situácie v meste,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Jeden pruh – jeden mesiac

Proces sa podľa Skokanovej slov predĺžil pre odlišné technologické nároky na rekonštrukciu vozovky na mostoch. Taktiež aj preto, že samotná rekonštrukcia bude trvať dlhšie, ako bol pôvodný predpoklad. Práce na jednom pruhu by mali podľa mesta trvať takmer mesiac.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal pritom ešte začiatkom augusta uviedol, že medializované informácie, že rekonštrukcia sa posúva na september či prelom septembra a októbra, sú domnienky. Rovnako zareagoval aj na otázku, či existuje riziko, že v tomto roku k rekonštrukcii napokon nepríde. „To sú špekulácie, počkajme si na výsledok verejného obstarávania, na to, kto a s akými ponukami sa doň prihlási,“ uviedol vtedy Nesrovnal.

Koncom septembra povedal, že sa do súťaže prihlásil jeden dodávateľ a mesto komunikuje s Krajským dopravným inšpektorátom, ako tú opravu zrealizovať tak, aby čo najmenej ovplyvnila Bratislavčanov.

Revitalizácia podmostia

Bratislavská samospráva upozorňuje, že rekonštrukcia Mosta SNP má dve etapy, a okrem obnovy vozovky je to aj revitalizácia podmostia a priľahlých častí mosta.

„Vysadili sme kvetinový záhon v parčíku pod Mostom SNP, pod mostom sme vymenili povrchy chodníkov – v okolí betónového piliera sme namiesto betónu uložili dlažbu, pri zastávke MHD doplnili lavičky, vyčistili sme podhľady mosta, od grafitov sme očistili aj celé lávky pre peších,“ vymenúva Skokanová.

Všetky tieto plochy sú podľa nej navyše ošetrené antigrafity náterom, a v exponovaných častiach plochy pod Mostom SNP ošetrili takzvaným antiposter náterom – zabraňujúcim opätovnému znečisteniu plôch nalepovaním reklamných letákov a plagátov.

„Osvetlili sme dodatočným osvetlením priechod pre chodcov v smere z podmostia k Dómu sv. Martina, vymenili sme pod Mostom SNP verejné osvetlenie a natreli stĺpy verejného osvetlenia. Natreli sme zábradlia na lávkach pre peších a zvodidlá na vozovkovej časti, súčasťou prác bola aj lokálna oprava asfaltu na chodníkoch pre peších,“ podotkla hovorkyňa.

Opravy vďaka predsedníctvu

Most SNP sa opravuje vďaka dotácii na zabezpečenie príprav predsedníctva Slovenska v Rade EÚ vo výške 15 miliónov eur, ktorú hlavné mesto získalo od vlády. Z dotácie sa malo použiť 14 miliónov eur na projekty v pôsobnosti bratislavského magistrátu a jeden milión eur na projekty v pôsobnosti bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Najviac peňazí bolo vyčlenených na opravu ciest a v rámci projektov sa počítalo aj s opravou Mosta SNP.

Most SNP ako rosnička
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM