Rôzne

Dóm sv. Martina sa zmení na filmovú kulisu. Budú v ňom korunovať Máriu Teréziu

Bratislavská katedrála sa presunie v čase o takmer 300 rokov do minulosti. Stane sa miestom natáčania historickej epopeje Mária Terézia.

Ilustračný obrázok k článku Dóm sv. Martina sa zmení na filmovú kulisu. Budú v ňom korunovať Máriu Teréziu
6
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

V tomto roku si pripomíname 300. výročie narodenia Márie Terézie. Pri tejto príležitosti pripravujú slovenská, česká, rakúska a maďarská verejnoprávna televízia historický film o tejto významnej rakúsko-uhorskej panovníčke. Miestom nakrúcania sa stane aj Bratislava. Informoval o tom denník Nový čas.

Scéna korunovácie

Po nakrúcaniach v Prahe či Kroměříži sa filmári presunú do Bratislavy, konkrétne do Dómu sv. Martina. Tam natočia časť pripravovanej historickej epopeje, ktorá bude mať dva diely. V bratislavskej katedrále budú nakrúcať scénu korunovácie.

Prvá klapka padne 20. júna.

„Bude to skutočne náročné, počítame s účasťou približne 300 komparzistov oblečených v dobových kostýmoch a parochniach. Objaví sa extravagantný zlatý koč ťahaný šiestimi koňmi, z ktorého Mária Terézia vystúpi,“ uviedol pre Nový čas režisér Robert Dornhelm.

Ako ďalej prezradil rakúsky režisér, nebude chýbať ani známa scéna, keď Mária Terézia sedí na koni a nad hlavou drží meč. Postavu jednej z najvýznamnejších panovníčok si zahrá mladá rakúska herečka Marie-Luise Stockinger.

Pri nakrúcaní budú musieť herci prekonávať nielen jazykové bariéry, ale aj dlhotrvajúce obliekanie do objemných kostýmov a sedenie v maskérni.

Ilustračný obrázok

Dóm sv. Martina
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM