Jakub Haršany Rôzne

Dom kultúry Lúky nepôsobí navonok ani zďaleka kultúrne

Opadávajúca omietka budovy, neporiadok v jej okolí alebo nasprejované steny. Aj takto by sa dal opísať priestor okolo Domu kultúry Lúky v bratislavskej Petržalke.

Ilustračný obrázok k článku Dom kultúry Lúky nepôsobí navonok ani zďaleka kultúrne
Zdroj: Dnes24.sk

Budova Domu kultúry (DK) Lúky na Vígľašskej ulici chátra už niekoľko rokov. Samotná budova a tiež jej okolie nepôsobí vôbec kultúrne, čo by však malo byť jej povinnosťou.

Okolie plné odpadkov

Napriek tomu, že v DK sa odohrávajú zaujímavé kultúrne podujatia, vonkajšie prostredie vyvoláva skôr negatívne pocity. Omietka budovy je poškodená a opadáva, steny sú pokreslené sprejermi, okolie je neudržiavané a zanedbané. Podjazd je v zlom technickom stave, opadávajú z neho časti muriva, ktoré poškodzujú zaparkované autá.

Okolie pôsobí ako smetisko, na každom kúsku sa nachádzajú odpadky a špina. Pri budove si dokonca svoj nocľah našli bezdomovci. Okolité priestory slúžia ako verejné WC. S tým súvisí nebezpečenstvo rozšírenia infekčných chorôb a v neposlednom rade aj nepríjemný zápach.

Pripravuje sa rekonštrukcia

Budova DK sa rekonštrukcie nedočkala niekoľko rokov a pritom už začiatkom tohto roka sa o nej hlasno hovorilo. Samospráva vtedy pripravovala rekonštrukciu, na ktorú stále čakáme. Potvrdila nám to aj Michaela Platznerová z Miestneho úradu MČ Bratislava-Petržalka.

„Po kompletnej rekonštrukcii interiéru aj exteriéru by tu mal vzniknúť viacúčelový priestor pre umenie, divadlo aj hudbu, ktorý doplnia kreatívne kancelárie na podporu inovatívnych a spoločensky prospešných nápadov. Okrem toho obyvatelia budú môcť navštíviť tvorivé dielne, materské centrum alebo si posedieť v kaviarni s čitárňou a možnosťou využitia internetových služieb.“

Momentálne sa mestská časť snaží získať pre tento projekt potrebné finančné prostriedky. To znamená, že žiadny časový harmonogram pripravovanej rekonštrukcie nepoznáme. „Investičný objem tohto projektu nás núti hľadať aj iné možnosti spolufinancovania – investorov, granty alebo dotácie,“ informovala Platznerová.

Návštevníci rôznych kultúrnych podujatí v DK Lúky tak budú musieť aj naďalej znášať nehostinné prostredie tohto zariadenia.

Prečítajte si aj: Francúzsky deň ponúkne hudbu i gastronómiu

Dom kultúry Lúky
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM