Tomáš Stupavský Rôzne

Dokumentárny seriál z dielne našej redakcie: Čo v sebe ukrýva Bratislava

Aké pamiatky vám napadnú, keď sa s vami chce niekto rozprávať o histórií Bratislavy? Predovšetkým hrad, historické centrum Starého Mesta, Slavín, Devín, Most SNP, Michalská brána, Dóm sv. Martina. No naše hlavné mesto toho skrýva omnoho viac.

Ilustračný obrázok k článku Dokumentárny seriál z dielne našej redakcie: Čo v sebe ukrýva Bratislava
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislava je plná krásnych miest a pamiatok, o ktorých ste možno ani nevedeli. Neveríte? My vás o tom presvedčíme. Portál Bratislava24.sk sa rozhodol v spolupráci s občianskym združením Bratislavský Okrášľovací Spolok vám poodhaliť historické pamiatky, na ktoré sa popri známejších monumentoch Bratislavy, zabúda.

Môžete sa tešiť až na sedem dielov

Pýtate sa, akou formou to spravíme? Pripravili sme si pre vás dokumentárny seriál o niekoľkých historických pamiatkach nášho hlavného mesta s názvom Čo v sebe ukrýva Bratislava. Náš seriál sa skladá zo siedmich častí a pracovali sme na ňom dva mesiace.

V každej epizóde vám predstavíme jednu konkrétnu pamiatku. Našim cieľom ich bolo odprezentovať v čo najlepšom svetle. Pomocou kvalitnej techniky a s externým natáčacím štábom, sme sa snažili vyobraziť zaujímavosť a potenciál konkrétnych historických miest.

Samozrejme, že jednotlivé časti nemajú rovnaký scenár, ku každej jednej epizóde sme pristupovali originálnym spôsobom. Šesť zo siedmych nami vybraných pamiatok, budú možno pre masovú verejnosť neznáme, ale chceme aj týmto spôsobom na ne upozorniť, pretože ciele a plány, ktoré majú rôzne iniciatívy alebo samosprávy s uvedenými pamiatkami, majú podľa nás hlavu a pätu. Myslíme si, že ak sa tieto miesta dostanú aj možnou revitalizáciou do povedomia ľudí, mohlo by to predovšetkým pomôcť bratislavskému turizmu.

Bývalá lekáreň alebo historická pivnica

Jedna pamiatka do nášho konceptu až tak nezapadá a vymyká sa nášmu prvotnému cieľu. Jedná sa o Dóm sv. Martina. Túto pamiatku sme zvolili preto, lebo Dóm patrí k dominantám Bratislavy a všetci ho poznajú. Avšak my sme si zvolili iba jednu z mnohých zaujímavých častí Dómu a posnažíme sa ju priblížiť laickej verejnosti. Reč je o veži Dómu sv. Martina. Ostatné diely sa venujú zabudnutým pamiatkam, ktoré doslova čakajú na svoje zveľadenie.

Na tieto historické bratislavské pamiatky sa môžete v našom seriáli tešiť:

  1. Mestské hradby
  2. Veža Dómu sv. Martina
  3. Historická pivnica v Nemeckom dome
  4. Bunker z prvej svetovej vojny
  5. Žigmundova brána
  6. Lekáreň u Salvatora
  7. Vinice na hradnom brale

Ak vám niektoré z nich nič nehovoria, nezúfajte! Dozviete sa o nich už čoskoro. Každá jedna časť v sebe skrýva zaujímavé informácie o konkrétnych miestach. Výhodou dokumentu je, že v každej jednej časti sú prezentované základné a najzaujímavejšie informácie o jednotlivých pamiatkach, takže dokument nie je určený iba historikom, ale aj širokému publiku.

Začíname už zajtra!

Na našom portáli Bratislava24.sk spustíme jednotlivé dokumenty už v polovici mája. Konkrétne 18.5. sa môžete tešiť na prvú epizódu. Každá ďalšia časť bude publikovaná vždy nasledujúci pondelok. Plus v stredu sa zakaždým budete môcť pokochať fotkami z nakrúcania.

Na natáčaní sa podieľal päťčlenný tím pozostávajúci z reportéra, dvoch kameramanov, zvukára a fotografa. Plus v každom jednom dieli sa budú objavovať odborníci a historici, ktorí vám prinesú presný výklad o tom, kedy pamiatka vznikla a aký bol jej význam.

Veríme, že naše dokumentárne filmy vám poodhalia kus histórie hlavného mesta, ktorá je naozaj bohatá a Bratislavčania majú byť skutočne načo pyšní.

Nech sa páči prvý diel: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Málo miest na Slovensku má tak zachované mestské hradby ako naša metropola

A rovno aj druhá časť: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Nad Dómom svätého Martina vyčnieva veža, ktorá prevyšuje všetky ostatné v meste

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM