Nina Táborská Rôzne

Dokončenie OK5: Trojmiliónový kruhový objazd dvojnásobne zvýšil kapacitu prejazdu

Nový kruhový objazd na Hodonínskej ulici v Bratislave, ktorý už kompletne slúži motoristom, umožní za hodinu prejazd križovatkou až 2900 vozidlám. Celú investíciu do výstavby OK5 vo výške 3 miliónov eur hradil ako vyvolanú investíciu investor projektu, spoločnosť Bory a.s..

Ilustračný obrázok k článku Dokončenie OK5: Trojmiliónový kruhový objazd dvojnásobne zvýšil kapacitu prejazdu
Zdroj: TASR

Dopravnú situáciu a bezpečnosť cestnej premávky pri zjazde a výjazde na diaľnicu D2 v blízkosti projektu Bory, ktorého súčasťou je nákupné centrum Bory Mall, zlepší tento týždeň dokončená veľkokapacitná okružná križovatka na Hodonínskej ceste.

Rozvoj okolitých mestských častí

Tento kruhový objazd by mal prispieť k vyššej bezpečnosti, najmä motoristov z mestských častí Lamač, Záhorská Bystrica a Devínska Nová Ves.

„Podľa dopravných štúdií zlepší táto investícia za 3 milióny eur aj plynulosť dopravy v tejto lokalite,“ dodal Senior business development manager spoločnosti Penta Investments Marek Kalma.

Pripomenul tiež význam z hľadiska bezpečnosti pre motoristov, pričom upozornil na fakt, že kruhový objazd má menej kolíznych bodov, v ktorých sa pretínajú dráhy áut.

Kapacitne je dokončená OK5 projektovaná aj na ďalší rozvoj okolitých mestských častí. „Kapacitu doterajšej neriadenej stykovej križovatky sme až zdvojnásobili, čo nielenže vyriešilo jej nedostatočnú kapacitu, ale zároveň vytvorilo aj rezervu v prípade rozširovania mestských častí,“ vysvetľuje Kalma.

Zvýšená doprava v lokalite

V roku 2010 sa dopravná intenzita na tejto križovatke dostala na úroveň približne 2300 áut za hodinu. Pôvodná kapacita, navrhnutá pred 40 rokmi, bola pod úrovňou 1350 vozidiel za hodinu. Po novom môže za hodinu okružnou križovatkou prejsť bez problémov 2900 vozidiel.

Celú investíciu do výstavby OK5 vo výške 3 miliónov eur hradil ako vyvolanú investíciu investor projektu, spoločnosť Bory a.s..

Po jej dokončení ju bezodplatne, prípadne za symbolické euro, odovzdá mestu Bratislava. Spoločnosť Bory a.s. pritom celkovo preinvestovala do dopravnej infraštruktúry súvisiacej s prípravou novej zóny Bory približne 25 miliónov eur.

Posilnenie verejnej dopravy

Okrem investícií do dopravnej infraštruktúry príde v súvislosti s otvorením blízkeho nákupného centra, ktoré je naplánované na 13. novembra, aj k posilneniu verejnej dopravy v tejto lokalite.

„Dostupnosť MHD zabezpečia autobusové linky číslo 21, 25 a 92, ako aj prímestská linka na trase Bratislava – Marianka – Stupava – Borinka,“ uviedol riaditeľ nákupného centra Milan Klégr.

Pre návštevníkov centra bude premávať v rámci Bratislavy aj obojsmerná denná linka spájajúca Karlovu Ves – Dúbravku a Lamač a v rámci prímestskej dopravy denný obojsmerný spoj zo Stupavy cez Záhorskú Bystricu až k nákupnému centru.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM