Alexandra Húsková Samospráva

Dokedy bude Bratislava plytvať peniazmi? OZ Bratislava pre ľudí kritizuje hospodárenie magistrátu

Bratislava podľa Rastislava Tešoviča rezignovala na akúkoľvek ochranu verejného záujmu a svojho verejného priestoru. "Mesto Bratislava sa k svojim občanom správa, akoby ani neexistovali. Platíme mestu z našich daní veľa peňazí za mizerné služby," tvrdia aktivisti.

Ilustračný obrázok k článku Dokedy bude Bratislava plytvať peniazmi? OZ Bratislava pre ľudí kritizuje hospodárenie magistrátu
Zdroj: Dnes24.sk

OZ Bratislava pre ľudí v otvorenom liste primátorovi Ivovi Nesrovnalovi vyjadrilo znepokojenie nad tým, že mesto sa za viac ako jeden rok od komunálnych volieb nevysporiadalo s údajným plytvaním na magistráte.

„Údaje sme zistili z verejne dostupných zdrojov,“ tvrdí Rastislav Tešovič. Medzi výhradami, ktoré majú aktivisti voči konaniu magistrátu je napríklad „odpustenie“ 3,7 milióna eur firme Eurovia za meškanie s rekonštrukciou Starého mosta, ako aj nezverejnenie dodatku, kde bola predĺžená lehota dodania.

„Vzhľadom na to, že súčasné vedenie mesta prebralo projekt Starého mosta totálne podcenený zo strany bývalého vedenia, bolo na novom vedení, aby naštartovalo práce a ukončilo projekt do 15.12.2015 tak, aby mesto neprišlo o zdroje z EÚ,“ uviedla Ivana Skokanová, hovorkyňa magistrátu.

„Nikomu sa žiadne financie neodpustili. Časový dodatok, ktorý sme so spoločnosťou uzavreli, sa viazal na čas ukončenia stavebných prác na projekte,“ priblížila Ivana Skokanová.

Na uzatvorenie časového dodatku boli podľa magistrátu objektívne príčiny. „Radšej sme uzavreli časový dodatok tak, aby sa práce dokončili, namiesto toho, aby sme sa súdili so spoločnosťou a nedokončili projekt včas a ohrozili by sme preplatenie fondov z EÚ, keďže stavebné práce bolo nutné ukončiť do 15. decembra 2015,“ dodala Ivana Skokanová.

Prečítajte si aj: Električka do Petržalky: Nesplnené sľuby, zmeny v doprave aj veľké očakávania

Kritika zimnej údržby

Aktivisti z OZ Bratislava pre ľudí kritizujú napríklad aj náklady mesta na zimnú údržbu. Existujúcu zmluvu o zimnej pohotovosti považujú za nevýhodnú, keďže mesto musí platiť za zimnú pohotovosť bez ohľadu na to, aké bude počasie. Poukazujú na príklady iných miest, kde nie sú zmluvy postavené na platbách za pohotovosť za celé zimné obdobie.

Podľa vyjadrenia hovorkyne magistrátu je však zimná pohotovosť v Bratislave v porovnaní s porovnateľnými mestami – Brnom, Viedňou, Prešovom alebo Žilinou, pravidelne kratšia.

Nevýhodné zmluvy, ktoré boli uzatvorené za bývalého vedenia postupne kontrolujeme a prehodnocujeme.

Magistrát hovorí, že úrad od svojho nástupu vyrokoval viaceré zmeny. „Pri viacerých zmluvách, ktoré sme počas roka skontrolovali, sme sa snažili s dodávateľmi vyrokovať zefektívnenie služieb za nezmenený obnos financií. S dodávateľom A.R.K. technické služby sme sa spoločne dohodli na viacerých vylepšeniach v prospech Bratislavčanov,“ podotkla Ivana Skokanová.

Novinky v zimnej údržbe sa týkajú najmä rozmiestnenia sypačov pred ohláseným snežením na jednotlivé kritické rajóny, čo umožňuje rýchlejšie zásahy techniky priamo v mestských lokalitách. Ide napríklad o lokality konečnej MHD Dvojkrížna, Potočná ulica, Koliba, Kramáre Vlárska, v Petržalke v areáli spol. RAKI, pod Mostom Lafranconi a pod.

Ďalšou novinkou je preventívny posyp krízových miest, vďaka ktorému sa roztopia prvé milimetre napadnutého snehu. „Navyše v období, kedy platí zimná pohotovosť, a zároveň nesneží, pracovníci A.R.K. technické služby vykonávajú práce letného charakteru, súvisiace s bežnou údržbou komunikácií a priľahlej zelene,“ uviedla Ivana Skokanová. Pracovníci musia byť na výjazd k dispozícii vždy na požiadanie magistrátu.

„Bratislava akoby nevedela, kde chce byť o päť či desať rokov. Verejnou diskusiou sa dá dostať k riešeniam, tá však na magistráte absentuje“ tvrdí Tešovič z OZ Bratislava pre ľudí.

Podľa slov Ivany Skokanovej každý, kto má záujem, sa môže s primátorom stretnúť. „Každú prvú stredu v mesiaci organizujeme Deň otvorených dverí, počas ktorého môže prísť za primátorom ktokoľvek,“ uviedla.

Prečítajte si aj: HLASUJTE: Nahradia nové stromy v centre dostatočne tie staré, ktoré vyťali?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM