Aktualizované Nina Táborská Krimi

Dohra sobotňajšieho protestu: Slovenskí moslimovia majú strach, polícia prosí verejnosť o pomoc

Slovenskí moslimovia majú po sobotňajšej demonštrácii proti imigrantom a islamizácii Európy strach a obavy o vlastnú budúcnosť. Vo svojom oficiálnom stanovisku o tom informovala Islamská nadácia na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Dohra sobotňajšieho protestu: Slovenskí moslimovia majú strach, polícia prosí verejnosť o pomoc
Zdroj: TASR

Islamská nadácia na Slovensku apeluje preto na prezidenta SR, predstaviteľov Národnej rady a vlády SR, aby sa postavili na obranu práv a slobôd občanov Slovenskej republiky moslimského vierovyznania.

„Žiadame, aby podnikli potrebné kroky na ich ochranu pred ďalšími násilnosťami, ktorých obeťami by sa mohli stať v prípade stupňujúcej sa protiislamskej rétoriky,“ píše nadácia v stanovisku.

Prečítajte si tiež: Násilie bolo nepochybne hlavnou motiváciou mnohých účastníkov demonštrácie proti utečencom, hovorí prezident Kiska

Diskusia okolo migrantov podľa nej „v mnohom pripomína tú, ktorá bola v 30. rokoch minulého storočia namierená voči európskym židom“.

Nadácia tiež zdôraznila, že jej predstavitelia odmietajú akékoľvek násilie a opakovane odsudzujú činy tých, ktorí údajne v mene islamu šíria teror a nenávisť v rôznych kútoch sveta, vrátane Európy. „Jednoznačne a verejne sa hlásime k ideám a hodnotám slobody, spravodlivosti a solidarity a rešpektujeme zákony a Ústavu Slovenskej republiky,“ uviedla.

Prosba o pomoc

V súvislosti so sobotňajšími protestami proti migrantom v centre Bratislavy polícia obvinila 32 osôb. Tento počet však pravdepodobne nebude konečný, nakoľko viacero osôb naďalej zostáva zadržaných pre podozrenie zo spáchania trestného činu.

Bilancia sobotňajšieho pochodu znie: 140 zadržaných osôb, 8 zranených osôb z toho traja príslušníci polície, 6 zničených policajných vozidiel a 1 prekazené športové podujatie.

Bratislavskí policajti preto žiadajú verejnosť a médiá o pomoc pri dokumentovaní protiprávnych konaní počas protestu.

„Žiadame kohokoľvek, občanov a média, komu sa v priebehu zhromaždení podarilo zachytiť v centre mesta ďalšie protiprávne konania osôb a tieto má natočené na svojich telefónoch, kamerách, alebo disponuje obrazovými zábermi, aby nám ich poskytol na stálej službe na Okresnom riaditeľstve PZ v Bratislave I so sídlom na Sasinkovej ulici č. 23. Občanom ako aj pracovníkom médií bude následne vystavený doklad o vydaní veci,“ informovala Bratislava24.sk policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Jedným z takýchto videí je aj video Brazílčana Bernarda Cruza, ktorý si v čase keď maskovaní chuligáni zaútočili na divákov, užíval svoju finálovú jazdu. Bohužiaľ, nie do konca. Organizátori totiž po tom, čo sa na trať vyrútilo približne 300 extrémistov, museli preteky zrušiť a preteky sa skončilo bez toho, aby sa poznal ich víťaz.

Na miesto podujatia ihneď dorazili policajné zložky a ťažkoodenci, ľudia zo strachu utekali preč. Video nájdete v galérii.

Viac sa dozviete tu: Extrémisti napadli divákov športového podujatia. Ľudia v strachu utekali preč

Zdroj: TASR / DNES24

Pochod v Bratislave prerušil športové podujatie
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM