Jakub Haršany Rôzne

Dočkáme sa niekedy sprístupnenia opusteného majera Jurajov dvor?

Na predmestí Bratislavy, schovaná medzi stromami, stojí v areáli majera malá vila. Miesto je už dlhé roky opustené, chátra a nikto nevie, čo s ním bude.

Ilustračný obrázok k článku Dočkáme sa niekedy sprístupnenia opusteného majera Jurajov dvor?
Foto: Michal Drotován / Zdroj: Facebook

Jurajov dvor je miestna časť v bratislavskom Novom Meste. Pôvodne to bol názov majera, ktorý na tomto mieste vznikol ešte v 19. storočí.

Sídlo chemického závodu

Vtedy sa niekoľko usadlostí pri Vajnorskej ceste v priestore medzi mostom cez potok Drieňovka a hranicou mesta pri božej muke na hone Pomoriny zlúčilo a vytvorilo najvýznamnejší majer bratislavských predmestí pod názvom Georgshof.

Hospodársky dvor pri dnešnej ulici Pri dvore sa okrem rozsiahleho pestovania zeleniny a ovocia zaoberal aj chovom sliepok, dobytka, ošípaných či koní. Majer sa skladal z veľkého a malého dvora, desiatok hospodárskych budov, z niekoľkých rodinných domov a chájd. Súčasťou majera bol aj prícestný hostinec a neskoršia vojenská kantína.

Po roku 1873 získal Jurajov dvor do vlastníctva závod Dynamit-Nobel, ktorý ho až do päťdesiatych rokov využíval ako zásobáreň pre svoju závodnú kuchyňu. V roku 1942 tu postavili rezidenciu pre riaditeľa závodu. „Vilka slúžila majiteľovi Dimitrovky Oscarovi Schmidtovi. Okolo nej bola vysadená aj okrasná alej, takzvaný idylický les," hovorí Ivor Švihran z projektu M_P_BA.

Priestory postupne chátrajú

V súčasnosti je vila už dlhé roky opustená, pustne a chátra. Vedľa nej sa ešte nachádza kôlnička a bunker, ktorý využívali Nemci počas 2. svetovej vojny. Majer čoraz viac upadá do zabudnutia a stráca sa medzi čiernymi skládkami.

Historický parčík ako pozostatok majera spolu s vilou sa dočkal pozornosti v júni tohto roka, kedy bol po rokoch výnimočne sprístupnený verejnosti počas Víkendu otvorených parkov a záhrad. Najprv sa zorganizovalo dobrovoľnícke upratovanie a v priebehu ďalšieho dňa sa konali prehliadky areálu záhrady a vily riaditeľa Dynamitky.

Či sa dočkáme ďalšieho takéhoto podujatia, prípadne stáleho sprístupnenia verejnosti, je vo hviezdach. Areál spolu s vilou je v správe hlavného mesta. Napriek schátranosti má areál potenciál na rôzne využitie, od kultúry až po oddych.

Čítajte aj: Miesto, z ktorého vám bude behať mráz po chrbte

Opustená vila Jurajov dvor
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM