Jakub Haršany Samospráva

Dobudovaním bikrosovej dráhy vo Vajnoroch chcú k športu pritiahnuť deti a mládež

V bratislavskej mestskej časti Vajnory plánujú cyklistickí nadšenci vybudovať plnohodnotnú trať, kde by mohli vyrastať nové talenty.

Ilustračný obrázok k článku Dobudovaním bikrosovej dráhy vo Vajnoroch chcú k športu pritiahnuť deti a mládež
3
Galéria
Zdroj: Cyklistický klub BTC Vajnory

V roku 2015 získalo občianske združenie (OZ) Cyklistický klub BTC Vajnory, za podpory vedenia mestskej časti, do dlhodobého prenájmu plochu v okrajovej časti Vajnôr s tým, že tu vybuduje multifunkčný cyklistický areál.

Chcú inšpirovať a motivovať deti

Projekt vznikol predovšetkým z dôvodu celkového nezáujmu o odvetvie BMX (bikros) a postupné zanikanie bikrosových dráh v blízkom okolí. Momentálne hrozí aj zánik trate v Rači. „Ak sa tak stane, nebude sa v Bratislave a ani blízkom okolí nachádzať žiadna vonkajšia dráha, kde by súčasní jazdci a noví záujemcovia o tento šport mali priestor na tréning a vlastnú realizáciu,“ upozorňujú členovia BTC Vajnory.

Združenie by chcelo vytvoriť vhodné podmienky pre ďalší rozvoj našich reprezentantov v BMX a naberanie športových skúseností.

Zároveň by chceli inšpirovať a motivovať predovšetkým deti a mládež k záujmu o tento šport. „Radi by sme vytvorili priestor, kde budú môcť decká plnohodnotne trénovať a priestor, kde s nimi budú rodičia radi tráviť čas,“ povedal Milan Krebs z BTC Vajnory.

Plánujú organizovanie pretekov

Do výstavby novej bikrosovej dráhy sa združenie pustilo už minulý rok. „Pre jej dokončenie je však potrebné zabezpečiť dobudovanie štartovacieho pahorku so spevnenou plochou, ktorý je kľúčový pre osadenie štartovacej rampy a dobudovanie spevnených plôch v okolí trate, ktoré zabezpečia väčšiu bezpečnosť a kvalitnejší prístup,“ informoval o projekte Milan Krebs.

Práce na dokončení trate si však vyžadujú veľké množstvo finančných prostriedkov, a tak sa klub rozhodol zapojiť do výzvy Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ktorý podporuje rôzne projekty. O tom, ktorý projekt získa finančnú dotáciu SPP rozhoduje verejnosť hlasovaním. Ak chcete podporiť cyklistický areál vo Vajnoroch, môžete tak urobiť TU.

Na trati sa dá momentálne jazdiť a trénovať, avšak členovia združenia by tu chceli organizovať aj preteky. „Naším cieľom je vybudovať dráhu, ktorá poskytne priestor nielen pre tréning, ale aj možnosť popasovať sa so súpermi zo zahraničia vďaka organizovaniu medzinárodných pretekov,“ prezradil plány do budúcna Rastislav Pirman z BTC Vajnory.

Čítajte aj: Myslíte si, že dáte gól z každej penalty? Príďte do Vajnôr a súťažte o skvelé ceny

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM