Nina Táborská Rôzne

Dobrovoľníci to prevzali do vlastných rúk: Najstaršiemu hokejbalovému ihrisku na Slovensku vdýchnu nový život

Uplynulý víkend bolo na Kramárskom hokejbalovom ihrisku rušnejšie ako po iné dni. Aktivisti sa rozhodli opäť vrátiť život najstaršiemu hokejbalovému ihrisku na Slovensku. Pri ZŠ Cádrova sa nekonal športový zápas, ale dobrovoľníci zápasili s burinou, kríkmi a hromadou odpadkov.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci to prevzali do vlastných rúk: Najstaršiemu hokejbalovému ihrisku na Slovensku vdýchnu nový život
Zdroj: Dnes24.sk

Športoví nadšenci sa rozhodli, že po období, keď ihrisko intenzívne využívali, by mu radi jeho služby vrátili. Ihrisko bolo už úplne zarastené, s deravými mantinelmi a rozpadajúcimi sa striedačkami. Nachádza sa v areáli Základnej školy na Cádrovej ulici a už dlho volá po rekonštrukcii. Ako pre Bratislava24.sk povedal líder projektu Guerera Milan Szabó (OZ Rohan), takáto oprava si vyžaduje veľa úsilia a finančných prostriedkov.

„Na ihrisku pred niekoľkými rokmi začala na týždennej báze hrať skupina kamarátov. Miesto si veľmi rýchlo obľúbili pre vyhovujúce rozmery ihriska, krásny výhľad a prostredie v akom je zasadené,“ priblížil Szabó.

Ako dodal, postupne sa dostali k histórii ihriska a zistili, že je pravdepodobne najstarším stojacim hokejbalovým iriskom na Slovensku, a že má veľmi bohatú minulosť. „To a veľa spoločných zážitkov nás k miestu pripútalo ešte viac,“ povedal.

Skupinka hokejbalistov si rýchlo uvedomila, že ak by ihrisku znova vdýchli život, urobili by tak dobre nielen sebe, ale aj ostatným. Tak vznikol projekt Guerera. Priniesť má okrášlenie areálu školy a teda aj Kramárov ako takých. Svojimi aktivitami by radi tomuto miestu dali pekný vzhľad a športovo funkčné priestory.

Cez projekt chcú dobrovoľníci zabezpečiť výmenu mantinelov, opravu striedačiek, výmenu osvetlenia a pletiva, osadenie basketbalových košov a úpravu povrchu.

„Víziou je vytvoriť krásne miesto pre šport, rekreáciu a oddych detí, mládeže a všetkých ľudí z okolia. Guerera, je historický názov ihriska, ktorý vznikol tak, že sa k športu zbiehali deti z ulíc Guothova a Dérera. Cieľom je, aby sa tak opäť zbiehalo mnoho ľudí z týchto ale i mnohých ďalších ulíc Bratislavy,“ vysvetlil líder projektu.

Keď sa rekonštrukciu podarí dokončiť, radi by pritiahli verejnosť, organizovali turnaje v malom hokejbale a florbale, viedli krúžky pre deti a vytvorili priestor aj pre iné športy ako je basketbal a inline korčuľovanie. Priložiť ruku k dielu môžete i vy. Posledná upratovacia brigáda sa konala minulú sobotu.

Ako uviedol Szabó, na ceste k tomuto cieľu sa dobrovoľníci stretli s pozitívnym ohlasom zo školy a z vedenia mestskej časti Nové Mesto.

Prečítajte si tiež: Spríjemnite si pracovný týždeň v Bratislave: Prehľad najzaujímavejších podujatí v našom meste

Foto: Fotografie sú uverejnené so súhlasom Projektu Guerera.

Guerera projekt, obnova ihriska
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM