Rôzne

Dobrovoľníci budú opäť vystavovať symbolické účty za nehodu

Cez víkend môžete v uliciach, puboch, reštauráciách a baroch v Bratislave dostať symbolické "účty za nehodu".

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci budú opäť vystavovať symbolické účty za nehodu
7
Galéria

Dobrovoľníci z neziskového združenia Fórum Pi s rozumom (PSR) Slovensko budú v piatok a sobotu (9. a 10. decembra) vystavovať v uliciach, puboch, reštauráciách a baroch v Bratislave symbolické „účty za nehodu“.

Pôjde opäť o fiktívne pokladničné bloky, ktorými chcú vodičov upozorniť na to, čo sa môže stať, ak sa rozhodnú šoférovať pod vplyvom alkoholu.

Neriskujte život

„Chceme ľudí upozorniť, že šoférovaním pod vplyvom alkoholu riskujú nielen pokutu a materiálne škody, ale predovšetkým zdravie a život, seba i iných motoristov či chodcov,“ hovorí Martin Šimunič z Fóra PSR Slovensko.

Poukazuje totiž na skutočnosť, že hoci je Slovensko krajinou s nulovou toleranciou alkoholu za volantom, napriek tomu si zaň sadá množstvo slovenských vodičov, ktorí si pred jazdou vypili.

Šoférovanie s viac ako jedným promile alkoholu je pritom trestným činom, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na 12 mesiacov. Ani to ale podľa Šimuniča vodičom nebráni sadnúť za volant, čo potvrdzujú aj štatistiky Prezídia Policajného zboru. Podľa nich spôsobili slovenskí vodiči od januára do septembra tohto roka 9 908 dopravných nehôd, z čoho 900 majú na svedomí vodiči pod vplyvom alkoholu. Najkritickejším obdobím však bývajú zimné mesiace a vianočné sviatky.

„Účet za nehodu“

V rámci osvetovej akcie chcú preto dobrovoľníci upozorňovať vodičov na možné následky ich rozhodnutí sadnúť si za volant po požití alkoholu. Na „účte za nehodu“ si vodiči nájdu napr. vyčíslené náklady za poškodenie dopravného značenia či odťahovú službu, ale aj cenu operácie zlomenej panvovej kosti, keďže od vinníka dopravnej nehody môže poisťovňa žiadať vyplatenú škodu až do výšky sto percent.

Poukázať chcú teda aj na to, že alkohol patrí medzi výluky, čo znamená, že poisťovňa nie je pri alkohole povinná vyplatiť plnú škodu, či už ide o životné poistenie alebo poistenie auta.

Za istých okolností môže poisťovňa dokonca žiadať aj refundáciu nákladov za lekárske ošetrenie. Okrem toho budú vo vybraných podnikoch k dispozícii prístroje na meranie hladiny alkoholu v krvi, ktoré budú môcť záujemcovia bezplatne použiť.

Organizátori majú v pláne zorganizovať akciu aj v iných mestách na Slovensku.

Dopravná nehoda ilustračné
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM