Maros Palesch Rôzne

Dobrovoľní hasiči si uctili zakladateľa Martinenga

BRATISLAVA - STARÉ MESTO. Zakladateľa prvého zboru dobrovoľných hasičov Ferdinanda Martinenga si pri príležitosti 150. výročia jeho narodenia a pri príležitosti sviatku sv. Floriána – Dňa hasičov uctili pamätnou tabuľou.

Tú osadili na novej hasičskej zbrojnici Dobrovoľného hasičského zboru na Žilinskej ulici v bratislavskom Starom Meste, ktorú pomenovali po Ferdinandovi Martinengovi. Hasičská stanica sa sem presunula z Cintorínskej u­lice.

„Bratislavská župa si tradične uctieva osobnosti, ktoré prispeli k jej rozvoju. Medzi takéto osobnosti patrí aj Ferdinand Martinengo, ktorý založil prvý dobrovoľný hasičský zbor. Táto tradícia sa potom ujala nielen v Bratislavskej župe, ale na celom Slovensku,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo počas spomienkovej akcie. Župan poďakoval za prácu hasičov, ktorí zachraňujú majetky a životy ľudí. Pavol Frešo zároveň doplnil, že osobnosť Ferdinanda Martinenga, ako priekopníka zavedenia nových vyučovacích predmetov na bratislavských školách a tiež zanieteného propagátora a podporovateľa vzdelávania študentov bez ohľadu na ich pôvod a majetkové pomery, si zaslúži našu pozornosť práve v dnešnej dobe, keď kvalitné vzdelanie je jednou zo základných podmienok na prekonávanie výziev a prekážok, ktorým čelíme.

Podujatie s názvom Pocta hasičom a záchranárom zorganizovala Spoločnosť Ferdinanda Martinenga v spolupráci s Dobrovoľníckym hasičským zborom Bratislava – Staré Mesto a Prezídiom Hasičského a záchranného zboru SR. Spomienkovej akcie sa okrem župana Pavla Freša zúčastnili aj bratislavský primátor Milan Ftáčnik, starostka Starého Mesta Tatiana Rosová, prezident Hasičského a záchranného zboru SR Alexander Nejedlý, a zástupcovia diplomatických zborov.

Ferdinand Martinengo (* 4. marec 1821, Záhreb – † 28. február 1895, Bratislava) bol šermiar a učiteľ. Už vo svojej mladosti sa prejavoval ako vynikajúci šermiar, týmto svojím športovým umením sa stal známym po celej strednej Európe. Vzdelanie v šermiarskom umení získal v roku 1837 v Budapešti získaním titulu majster šermu. O rok neskôr mu titul potvrdili aj na Vojenskej akadémii vo Viedenskom Novom Meste. V roku 1844 sa usadil v Bratislave, kde založil Prvú telocvičnú a šermiarsku školu. Pôsobil aj v Bratislavskom prvom uhorskom šermiarskom spolku, ktorý vznikol ešte v roku 1828, v roku 1888 bol Ferdinand Martinengo čestným predsedom Bratislavského šermiarskeho spolku. Okrem športu pôsobil v Bratislave aj v iných oblastiach. V roku 1867 založil prvý zbor dobrovoľných hasičov. Angažoval sa v zavádzaní telesnej výchovy do školského vyučovania. Sám vyučoval na Vyššej reálnej škole kráľovského slobodného mesta Bratislava taliančinu a gymnastiku. Založil aj Spolok na podporu chudobných študentov bez rozdielu náboženstva. Za túto prácu ho ocenil cisár František Jozef I. viacerými vyznamenaniami. Najvýznamnejšie z nich sú Zlatý záslužný kríž a Rytiersky rad. Ferdinand Martinengo je pochovaný na Ondrejskom cintoríne v Bratislave. Z úcty k jeho práci v prospech mesta je po ňom pomenovaná ulica v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto v lokalite Machnáč (Martinengova ulica).

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

DOBR_HASICI
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM