Nina Táborská Správy

Do Univerzitnej kvapky krvi sa v tomto roku zapojilo viac ako 400 darcov

Dobrovoľne darovať krv a pomôcť tak tým, ktorí túto najvzácnejšiu tekutinu potrebujú, sa v uplynulých dňoch rozhodlo celkovo 429 darcov. Tí sa zapojili do Univerzitnej kvapky krvi 2015 na fakultách Univerzity Komenského v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Do Univerzitnej kvapky krvi sa v tomto roku zapojilo viac ako 400 darcov
Zdroj: TASR

„Šiestym ročníkom Univerzitnej kvapky krvi sme presiahli počet 2300 darcov krvi, ktorí sa doposiaľ do našej dobročinnej akcie zapojili,“ povedal rektor UK Karol Mičieta.

Prvenstvo v počte darcov krvi patrí aj tento rok Prírodovedeckej fakulte UK, kde kvapka krvi prebiehala tri dni. Dobrovoľne darovať krv sa tu rozhodlo spolu 161 darcov.

„Na internát martinskej Jesseniovej lekárskej fakulty UK prišlo 79 darcov. Na Právnickú fakultu UK 65, Fakultu telesnej výchovy a športu UK 53, Fakultu managementu UK 36 a Fakultu sociálnych a ekonomických vied UK 35 darcov,“ informovala vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou UK v Bratislave Andrea Földváryová.

Cieľom Univerzitnej kvapky krvi je podľa jej slov vytvoriť u študentov návyk pravidelného darcovstva najcennejšej tekutiny. Iba na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Darca krvi pritom dokáže pomôcť až trom pacientom. „Jednotka odobratej krvi sa spracováva na tri súčasti – koncentrát červených krviniek, krvných doštičiek a čerstvo zmrazená plazma,“ vysvetlila Földváryová.

Krv sa denne využíva na záchranu životov pri úrazoch a operáciách. Taktiež pri transplantácii orgánov a slúži aj onkologickým pacientom.

Univerzitná kvapka krvi 2015 sa konala od 3. do 12. novembra na šiestich odberných miestach v rámci fakúlt UK. Túto dobročinnú akciu zorganizovala Univerzita Komenského v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR.

Prečítajte si tiež: Nájsť vhodného darcu je ťažké. Na transplantáciu kostnej drene čaká v bratislavskej v Detskej fakultnej nemocnici asi 20 detí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM