Nina Táborská Rôzne

Do ulíc Bratislavy opäť príde Vianočná električka. Bezplatnú jazdu si môžete vychutnať už pred Mikulášom

Dopravný podnik už štvrtýkrát vypraví do ulíc centra Bratislavy historickú Vianočnú električku. Jazdy centrom mesta sa už stali tradíciou nielen u obyvateľov hlavného mesta, bohato vysvietenú električku obdivujú aj návštevníci a turisti. Nebudú chýbať koledy ani samotný Mikuláš.

Ilustračný obrázok k článku Do ulíc Bratislavy opäť príde Vianočná električka. Bezplatnú jazdu si môžete vychutnať už pred Mikulášom
Zdroj: TASR

Tento rok začne v uliciach Bratislavy premávať Vianočná električka v piatok 5. decembra a verejnosť ňou bude môcť bezplatne jazdiť od tohto dňa až do 23. decembra. Premávať bude denne v hodinových intervaloch od štvrtej poobede až do posledného odchodu o 20.00 hodine.

Tento rok zamestnanci DPB okrem Vianočnej výzdoby a LED svetelných reťazí na električku nainštalujú ďalšie svetlá a samozrejme nebudú chýbať ani sviatočné koledy. Do týchto svetielok bude odetá električka česko-slovenskej výroby typu ČKD-Tatra T2, ktoré vyrábali spoločnosti TATRA Smíchov a ČKD Stalingrad od polovice 50. rokov do začiatku 60. rokov 20. storočia.

V Bratislave ich jazdilo celkovo 67 kusov v rokoch 1958 – 1988. Vďaka šikovným dielenským pracovníkom dnes opäť jazdí v uliciach hlavného mesta. Pripomína kus histórie a zároveň spríjemňuje predvianočné obdobie. Cestujúcich čaká neopakovateľná romantika v bohato vysvietenej električke a tým najmenším budú rozdávať lístky naši šarmantní sprievodcovia v historických uniformách.

Samozrejme, v predmikulášsky podvečer nebude v električke chýbať ani samotný Mikuláš, ktorý má pre deti pripravené aj tento rok rôzne prekvapenia.

„Veríme, že aj tohto roku cestujúcej verejnosti spríjemníme čas predvianočného obdobia a vďaka našej unikátnej električke, ktorá sa teší obľube nielen u dospelých, ale najmä u tých najmenších, aspoň na chvíľu zabudnú na predvianočný zhon a vychutnajú si v pokoji a v príjemnej atmosfére jazdu centrom mesta,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku Ľubomír Belfi.

Trasa Vianočnej električky:

Jesenského – Námestie SNP – Poštová –Vysoká – Floriánske námestie – Vazovova – Americké námestie – Mariánska – Námestie SNP – Kapucínska – Chatam Sófer – Most SNP – Jesenského

Na zastávke Vazovova bude Vianočná električka stáť približne 20 minút. Cestujúci si ju bude môcť v tomto čase detailnejšie prezrieť, odfotiť alebo sa porozprávať s vodičmi o histórii tohto unikátneho kúsku.

„Snažíme sa zachovať históriu verejnej dopravy neustálymi prácami – rekonštruovaním historických vozidiel, aj preto bude vo Vianočnej električke umiestnená pokladnička, do ktorej môžu cestujúci dávať dobrovoľné príspevky práve na rekonštrukciu električiek, ktoré sú pýchou bratislavského dopravcu,“ informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM