Správy

Do tretice všetko dobré. Bude to platiť v prípade rekonštrukcie bábkového divadla?

Bratislavský samosprávny kraj po tretíkrát vyhlási verejné obstarávanie na komplexnú rekonštrukciu Bratislavského bábkového divadla na Dunajskej ulici.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) je pripravený vyhlásiť po tretíkrát verejné obstarávanie na komplexnú rekonštrukciu domovských priestorov Bratislavského bábkového divadla (BBD). Vypísať by ho mal v pondelok 29. mája. Obidve predchádzajúce verejné obstarávania totiž museli byť zrušené pre námietky k projektovej dokumentácii a pre žiadosť na jej podrobnejšie spracovanie. Uviedol to riaditeľ Úradu BSK Valerián Potičný.

Zmarená súťaž

„Predtým, ako je súťaž vyhlásená, sa kompletná projektová dokumentácia dáva na odsúhlasenie stavebného úradu. Ten uvedenú dokumentáciu odsúhlasil, schválil a výsledkom bolo právoplatné stavebné povolenie,“ povedal Potičný. Podľa neho to teda znamená, že úrad nenašiel žiadne pochybenia ani nepožadoval dokumentáciu v niektorej časti doplniť.

„Napriek tomu uchádzač, ktorý sa ani nezapojil do súťaže, podal námietky a Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nám to zrušil,“ skonštatoval. Námietka sa pritom týkala predloženia podrobnejšej dokumentácie na úroveň dielenského spracovania, čo však podľa riaditeľa nie je bežnou požiadavkou. Kraj napriek tomu rozhodnutie ÚVO rešpektoval, súťaž zrušil a pripravil podklady pre tretiu súťaž.

„Pripravili sme novú súťaž, kde sme do úvahy zobrali všetky, podľa nás aj mnohé hlúposti, ktoré nám ÚVO napísal v rámci súdnoznaleckých posudkov,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo. Ten zároveň vyhlásil, že kraj je tak jednou z obetí „kšeftárov“ z verejného obstarávania, pričom s podobným problémom sa stretli aj iné krajské samosprávy. Opätovne pritom apeluje na zmenu zákona tak, aby ten, kto sa do súťaže neprihlási, nemohol „donekonečna“ podávať námietky. Kraj sa s týmto problémom v súvislosti s plánovanou rekonštrukciu divadla borí už dva roky.

Úspešné inscenácie

Bratislavské bábkové divadlo vzniklo ako tretie na Slovensku v roku 1957 prechodom z vtedajšieho detského divadla filmu. Jeho domovskou scénou sú priestory na Dunajskej ulici. Tie však pre rekonštrukcie či nevyhovujúce stavy museli niekoľkokrát opustiť a divadlo dočasne sídlilo na Záhradníckej ulici, v komplexe Istropolisu či na Malej scéne. Najnovšie je dočasne v bývalých priestoroch Radošinského naivného divadla na Škultétyho ulici, kde by malo zotrvať, kým pôvodné priestory nebudú zrekonštruované.

Podľa riaditeľa divadla Jána Brtiša aj napriek sťaženým podmienkam, nedostatočnému pohodliu či častým sťahovaniam v posledných rokoch sú inscenácie úspešné. Poukazujú na to podľa neho viaceré ocenenia zo zahraničných bábkarských festivalov a karnevalov, napr. z Thajska, ale aj zo Slovenska.

Bratislavské bábkové divadlo pripravuje každý rok minimálne tri premiéry, okrem toho odohrá okolo 300 predstavení. Okrem predstavení pre deti a mládež sa zameriava v posledných rokoch aj pre dospelé publikum.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM