Nina Táborská Kultúra

Do slovenskej Noci divadiel sa zapája rekordný počet súborov, v Bratislave ich je štrnásť

Rekordný počet 49 divadiel v 18 slovenských mestách sa zapojí do Noci divadiel. Jej 5. ročník sa uskutoční tradične v tretiu novembrovú sobotu, tentoraz vo volebnú 15. novembra. Divadelné predstavenia, premiéry, workshopy, výstavy a iné. Program bude skutočne bohatý.

Ilustračný obrázok k článku Do slovenskej Noci divadiel sa zapája rekordný počet súborov, v Bratislave ich je štrnásť
Zdroj: TASR

„Teší nás, že každoročne narastá záujem divadiel. Zvyšuje sa aj kvalita a kreativita ich programovej ponuky. Toto podujatie spája všetky typy slovenských divadiel potleskom o 19. hodine a pre návštevníkov pripravujeme nevšedný zážitok,“ zdôvodnila na tlačovej konferencii v Bratislave Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu v Bratislave, ktorý je koordinátorom podujatia.

Pre malých aj veľkých milovníkov javiskového umenia je pripravená komédia, dráma, balet, súčasný tanec, muzikál, kabaret, klasické inscenácie, rozprávky či bábkové divadlo.

Okrem divadelných predstavení, premiér a viacerých hosťovaní inscenácií sa návštevníci môžu zapojiť do workshopov, tvorivých dielní, navštíviť výstavy, vyhrať v divadelnom kvíze, stratiť sa v nočnom labyrinte alebo vypočuť si koncert.

„To sa ti nesnívalo“

Divadlá pre návštevníkov pripravili diskusie s tvorcami, možnosť objavovať zákulisie a skryté zákutia, skúšať predstavenie, pozrieť si archívne videoprojekcie z predstavení a festivalov, navnadiť sa živou pozvánkou na divadlo či vyvolávať fantóma divadla.

Programy majú splniť tohtoročný slogan To sa ti nesnívalo. Vraj senickým organizátorom, ktorí sa do Noci zapojili prvýkrát, sa nesnívalo, že bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 uprednostní vystúpenie v ich Mestskom kultúrnom stredisku, kde bude aj ďalší program pre deti aj dospelých.

Najviac príležitostí na výber budú mať Bratislavčania, pretože do Noci sa zapája 14 súborov, od ochotníckych až po Slovenské národné divadlo. Najskôr začne svoj program Bratislavské bábkové divadlo, ktoré sa venuje najmenším návštevníkom.

Výtvarné a herecké dielne

Už od 10. hodiny môžu vidieť predstavenia aj zapojiť sa do výtvarnej a hereckej dielne, kde budú vyrábať bábky, kostýmy aj si nacvičia rozprávku, s ktorou sa predstavia na javisku.

Nielen hudobný program pripravuje Divadlo pod kostolom, Divadlo Ticho a spol. i Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava. Popri tanečnom Divadle elledance sa tejto pohybovej javiskovej forme bude venovať divadlo Nový priestor.

Radošinské naivné divadlo si Správou o chodcovi S. Š. pripomenie 50. výročie svojho vzniku a oslávi 70. narodeniny svojho hlavného tvorcu Stanislava Štepku. Štúdio 12 sľubuje ukončenie program až po polnoci.

Bohaté zastúpenie

„V SND sa zapájajú do programu všetky tri súbory. Činohra po nových inscenáciách pripravuje besedy s divákmi. Aj v Opere SND sa bude diskutovať nielen o divadle a sú pripravené aj prekvapenia. Prekvapením bude tiež netradičné spojenie tanca a výtvarného umenia, ktoré predvedie Balet SND pod vedením peruánskeho umelca,“ uviedla Izabela Pažítková zo SND.

Okrem Bratislavy a Senca bude Noc divadiel aj v Banskej Bystrici, Bátovciach, Košiciach, Malackách, Martine, Nitre, Prešove, Prievidzi, Púchove, Rožňave, Semerove, Starom Tekove, Trenčíne, Trnave, Zvolene a Žiline. Kompletný program je na internetovej stránke www.nocdivadiel.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM