Rôzne

Do škôlok v Petržalke by malo v septembri nastúpiť viac ako 820 detí

Počet detí v poradovníkoch na umiestnenie do materských škôl sa zvyšuje. Petržalské materské školy obdržali o 111 viac žiadostí ako minulý rok.

Ilustračný obrázok k článku Do škôlok v Petržalke by malo v septembri nastúpiť viac ako 820 detí
Zdroj: TASR

Materské školy (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti bratislavskej Petržalky bude v nasledujúcom školskom roku 2016/2017 navštevovať 825 detí. To je o 111 viac ako v aktuálnom školskom roku. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

Vyhodnocovanie prijímania nových detí trvalo dlhšie, pretože až 726 rodičov podalo prihlášku na viacero materských škôl. „Vtedy sa musia riaditeľky stretnúť, aby sa navzájom informovali o duplicitách v podaných žiadostiach. Žiadosti sa nevyškrtávajú, len sa dohodnú, ktorá materská škola vydá rozhodnutie o prijatí a ktorá o neprijatí,“ vysvetľuje vedúca Oddelenia školstva a športu Veronika Redechová.

Celkovo prišlo 1 501 žiadostí, vyhovieť sa podarilo 825. „Z tých, čo sme neprijali, 301 nesplnilo podmienku dovŕšenia troch rokov dieťaťa. Z ostatných 375 detí, ktoré sme nemohli prijať, nebol ani jeden predškolák, teda dieťa, ktoré pôjde o rok na základnú školu,“ doplnila Redechová.

Návšteva materskej školy nie je pritom zo zákona povinná. Spravidla sa prijímajú deti od troch rokov, prednostne pritom tie, ktoré majú rok pred nástupom do základnej školy.

Školstvo je jednou z prioritných oblastí miestnej samosprávy. Tá každoročne do obnovy a rozširovania kapacít škôlok investuje priemerne 700-tisíc eur, vo svojej pôsobnosti ich má aktuálne 23.

Rozširovanie rieši prestavbou nebytových priestorov materských škôl či bývalých školníckych bytov. Od roku 2012 vzniklo viac ako 220 nových miest, za posledných osem rokov 430.

Nová materská škola

Dopyt je však stále vyšší ako ponuka, pomôcť by tomu mohlo aj vybudovanie novej materskej školy na Vyšehradskej ulici. Tá by mala stáť vyše dvoch miliónov eur, sumou takmer 400-tisíc eur na ňu prispelo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Kapacita novej škôlky by mala byť okolo 150 miest.

V súvislosti s budovaním nových tried myslí samospráva aj na ďalší demografický vývoj. "Dnes nám chýbajú materské školy. Už o niekoľko rokov sa toto bremeno presunie na základné školy. Myslíme aj na dlhodobé obdobie, keď tieto priestory budú musieť slúžiť budúcim seniorom, pretože demografický trend je jednoducho taký. Naša populácia starne a bude starnúť,” hovorí petržalský starosta Vladimír Bajan.

Mestská časť sa však stretáva aj s mnohými problémami. Jedným z nich je práve skutočnosť, že budovy, ktoré jej zveril štát, potrebujú rekonštrukciu.

Tá sa týka zateplenia, osvetlenia, hygienických zariadení, jedální či školských areálov, samospráva pritom obnovy hradí zo svojho rozpočtu. Okrem toho začína byť vážnym problémom aj nedostatok učiteľov v materských školách.

Čítajte aj: Obyvatelia Rače sú so zámerom mesta o bývalom račianskom Pentagone nespokojní

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM