Správy

Do rybníkov na Železnej studienke sa vracia život. Mesto ich obnovilo

Návštevníci obľúbenej Železnej studienky môžu odteraz relaxovať nielen v príjemnom chládku okolitej prírody, ale aj v blízkosti znovu napustených rybníkov.

Ilustračný obrázok k článku Do rybníkov na Železnej studienke sa vracia život. Mesto ich obnovilo
Zdroj: Bratislava - Magistrát

V rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy hlavné mesto zrekonštruovalo vodné nádrže č. 3 a č. 4, známe ako rybníky na Železnej studienke. Projekt revitalizácie oboch rybníkov trval od októbra 2016 do apríla 2017 a celkové náklady na ich rekonštrukciu predstavovali viac ako 207-tisíc eur. Bratislava24.sk informovala Iveta Kešeľáková z bratislavského magistrátu.

Železná studienka patrí medzi najnavštevovanejšie rekreačné lokality Bratislavy. „Tieto vodné nádrže boli dlhodobo v havarijnom stave, bez ich rekonštrukcie im hrozilo trvalé vypustenie a Bratislavčania a návštevníci by tak prišli o dva krásne rybníky na Železnej studienke.“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Okrem požiarnej a klimatickej funkcie majú rybníky aj estetickú hodnotu a plnia rekreačnú funkciu celomestského významu.

Prebiehajú záťažové testy

Rekonštrukcia bola zameraná na nápustné a výpustné objekty na rybníkoch 3 a 4 kvôli ich ďalšej prevádzke a funkčnosti. Zrekonštruované objekty tak budú môcť po ich obnove znova slúžiť na napúšťanie nádrží, udržiavanie prevádzkovej hladiny v nich, ako aj reguláciu prietokov v nádržiach či úplné vypustenie nádrží.

Po uskutočnení rekonštrukčných prác začali Mestské lesy od konca mája s ich postupným napúšťaním. Pri tej príležitosti zároveň prebiehajú záťažové testy na konštrukcii vodných stavieb. Overovacia prevádzka diela potrvá minimálne 6 mesiacov, skúšobná prevádzka vzhľadom na rozsah a typ diela potrvá približne rok.

Projekt rekonštrukcie realizovalo hlavné mesto v spolupráci s Pamiatkovým úradom SR a Mestskými lesmi.

Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM