Adriana Banásová Rôzne

Do rebríčku najprestížnejších vysokých škôl sveta sa zo Slovenska dostala len jediná. Univerzita Komenského

Slovensko je síce malá krajina, no vysokých škôl, ktoré zaručujú absolventom potrebné vzdelanie a teda aj budúcnosť je viac než dosť. Z 36 vysokoškolských inštitúcií sa však do prestížneho zoznamu „top“ univerzít sveta dostala len jedna.

Ilustračný obrázok k článku Do rebríčku najprestížnejších vysokých škôl sveta sa zo Slovenska dostala len jediná. Univerzita Komenského
Zdroj: TASR

Hoci máme na Slovensku spolu 36 vysokých škôl, z toho 20 verejných, 3 štátne a 13 súkromných, do celosvetového hodnotenia najlepších univerzít sa dostala len jedna. Je ňou práve bratislavská Univerzita Komenského.

Vyplýva to z medzinárodného rebríčka Center for World University Rankings 2015, ktorý zostavuje tisícku najprestížnejších univerzít sveta.

Objektívne hodnotenie

Rebríček CWUR 2015 hodnotil viac ako 22 000 univerzít z celého sveta. Prvýkrát bol vytvorený v roku 2012 v Saudskej Arábii. Do zoznamu uvádza 1000 najlepších škôl, pričom sú školy hodnotené na základe 8 indikátorov. Ako uvádza Inštitút vzdelávacej politiky, rebríček tvrdí, že je jediný, ktorý na meranie kvality výučby a tiež prestíže akademikov a kvality ich výskumu nepoužíva prieskumy a dáta poskytnuté vysokými školami.

Bratislava zaostáva

UK v Bratislave sa do zoznamu „top“ univerzít dostala už aj minulý rok, keď skončila na 732. mieste. Tento rok si svoje renomé zjavne polepšila a v rebríčku sa prebojovala na 685. priečku. Do prvej desiatky sa dostali univerzity z USA a dve z Veľkej Británie – Cambridge a Oxford.

V počte umiestnených vysokých škôl v rebríčku zaostávame za našimi susednými „bratmi“ o štyri „body“. Česká republika sa totiž do zoznamu prebojovala s piatimi univerzitami.

Spomedzi nich sa najlepšie umiestnila Karlova univerzita, ktorá obsadila 270. miesto. Ostatné české školy sa umiestnili nasledovne: Masarykova univerzita – 702. miesto, České vysoké učení technické v Prahe – 716., Univerzita Palackého – 724. a Vysoká škola chemicko-technologická – 980.

Počtom v rebríčku ťaháme „za kratší koniec“ aj oproti ostatným krajinám V4. Poľsko má deväť univerzít svetovej kvality a Maďarsko šesť.

Počet škôl stúpa, študentov ubúda

Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) robila vlani prieskum, výsledkom ktorého bolo zistenie, že počet študentov vysokých škôl od roku 2007 neustále klesá. V roku 2007 sme mali na Slovenku 85 tisíc študentov, vlani už len 60 tisíc a to aj napriek tomu, že sa počet nových škôl u nás zvyšuje.

Počet univerzít u nás dosiahol číslo 36. Je otázne, či to nie je pre tak malú krajinu veľa, hlavne ak sa úrovni svetových škôl môže rovnať len jediná.

ilustračná foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM