Alexandra Húsková Samospráva

Do práce na bicykli? Úradníkov na bicykli uvidíte vo Vrakuni a v Karlovej Vsi

Do celoslovenskej súťaže "Do práce na bicykli" sa zapojilo 55 samospráv, prihlásených je 916 tímov a 2861 súťažiacich. Počas mesiaca máj si budú zamestnanci počítať bicyklové jazdy do práce a z práce spolu s najazdenými kilometrami a súťažiť v tom s tímami z 53 slovenských miest.

Ilustračný obrázok k článku Do práce na bicykli? Úradníkov na bicykli uvidíte vo Vrakuni a v Karlovej Vsi
Zdroj: Dnes24.sk

Vrakunský peletón

Cyklistický peletón Miestneho úradu Vrakuňa na čele so starostom Martinom Kurucom sa prihlásil do celoslovenskej súťaže „Do práce na bicykli“. Cieľom súťaže je propagovať cyklistickú dopravu ako alternatívu voči autám a posilňovať tak udržateľnú mobilitu v mestách.

„Vrakuňa sa pravidelne ráno aj poobede borí s problémom dopravných kolón.Cestovanie na bicykli je jedno z riešení, ako sa dopravným zápcham vyhnúť,“ vysvetľuje starosta Vrakune Martin Kuruc.

Cyklotrasa z Vrakune do Eurovei meria osem kilometrov a bežný cyklista ju prejde za približne 20–25 minút. V porovnaní s automobilom alebo MHD je to určite rýchlejšie.

„Málokto vie, že Vrakuňu spája s centrom mesta súvislá bezpečná cyklotrasa popri Malom Dunaji, popod Prístavný most až k Eurovei,“ vyjadril sa starosta Kuruc. V priebehu uplynulých štyroch rokov pribudli na tejto trase viaceré úseky a cyklopriechody, ktoré umožňujú cyklistom komfortnú jazdu bez zosadnutia z bicykla.

Mestská časť Vrakuňa v spolupráci s hlavným mestom aj so súkromnými partnermi bude presadzovať aj ďalšie cyklistické projekty.

Karlovka na bicykli

Aj zamestnanci miestneho úradu Karlova Ves sa rozhodli podporiť využívanie bicykla ako dopravného prostriedku. Do celonárodnej súťaže „Do práce na bicykli“ sa zaregistrovali v dvoch tímoch.

Využitia sa tak dočkajú doposiaľ prázdne cyklostojany pred miestnym úradom a ku zlepšeniu podmienok cyklistov na úrade prispeje aj sprcha, ktorú budú mať zamestnanci k dispozícii.

Do súťaže sa zapojí aj starostka Dana Čahojová, ktorá tiež začína dávať pri cestovaní do práce prednosť bicyklu pred autom. „Z bicykla vyzerá svet úplne inak ako z auta. Navyše cesta dole či hore kopcom dokonale vyčistí hlavu, čo by som odporúčila každému," hovorí starostka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM