Samospráva

Do konca roka 2020 sa v Bratislave vybuduje 55 elektronabíjacích staníc

V meste pribudne sieť elektronabíjacích staníc vďaka medzinárodnému projektu, do ktorého sa zapojili Hlavné mesto, Západoslovenská energetika, a.s., a kuriérska spoločnosť GO4, s.r.o.

Ilustračný obrázok k článku Do konca roka 2020 sa v Bratislave vybuduje 55 elektronabíjacích staníc
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Ide o medzinárodný projekt URBAN-E, ktorý je zameraný na podporu rozširovania infraštruktúry elektronabíjacích staníc v Európe. V rámci projektu bude v hlavných mestách Slovinska, Chorvátska a Slovenska – v Ľubľane, Záhrebe a Bratislave – postavená sieť 167 nabíjacích staníc. V našom meste sa vybuduje 55 týchto staníc.

Rozumé zelené riešenia

Projekt prispeje k rozvoju elektromobility vo veľkých európskych mestách, k jej prepojeniu na iné druhy dopravy, a tiež k znižovaniu znečistenia ovzdušia. Na projekt s rozpočtom takmer 4,5 milióna eur prispeje Európska komisia formou grantu vo výške 3,8 milióna eur. Do projektu sa spoločne zapojili Hlavné mesto SR Bratislava, Západoslovenská energetika, a.s. a kuriérska spoločnosť GO4, s.r.o.

„Hlavné mesto má ambíciu znižovať energetickú stopu mesta aj podporou rozumných riešení v oblasti zelenej infraštruktúry a dopravy. Obrovský priestor a potenciál v súčasnej dobe ponúka prudko sa rozvíjajúca oblasť e-mobility. Preto mesto vstúpilo do tohto projektu. Hlavným cieľom Bratislavy v budovaní inteligentného mesta je zlepšovanie kvality života Bratislavčanov, ale aj návštevníkov nášho mesta“, povedal Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy.

Vybudujú 55 staníc

„V Bratislave postavíme 50 elektronabí­jacích staníc pre striedavý prúd a 5 rýchlonabíjacích staníc na jednosmerný prúd. Spolu s tými, ktoré sme doteraz postavili, budeme v hlavnom meste prevádzkovať takmer 70 nabíjacích staníc. To je už dobrá východisková pozícia pre rozvoj súvisiacich služieb, ako napríklad požičovňa elektrických áut či e-taxi,“ uviedol Marian Rusko, člen predstavenstva Západoslovenskej energetiky.

"Teší nás, že dlhoročné skúsenosti s ekoslužbami, za ktoré naša dcérska spoločnosť získala už v roku 2014 ocenenie Zelená firma roka, môžeme zužitkovať v spolupráci s partnermi zo súkromného i verejného sektora v tomto projekte. Či spomeniem dostatočný počet a kapacitu rýchlonabíjacích staníc, prispôsobenie právnych predpisov na lokálnej aj celoštátnej úrovni, alebo aj ovládací softwér a aplikácie užívateľsky priateľské pre klientov. To všetko je potrebné, aby sme sa posunuli smerom k udržateľnej doprave,” uviedol Marcel Lukačka, konateľ a obchodný riaditeľ GO4, prevádzkovateľa prvej bezemisnej e-taxi služby a cyklokuriérov Švihaj Šuhaj.

Európska komisia v júli 2017 udelila projektu URBAN-E grant v rámci finančného mechanizmu na podporu infraštruktúrnych sietí. Na projekte spolupracujú hlavné mestá Ľubľana, Záhreb a Bratislava so spoločnosťami Západoslovenská energetika, PETROL (Slovinsko), Slovinskými železnicami, a dopravcami GoOpti (Slovinsko, Chorvátsko) a GO4. Hlavným koordinátorom projektu je spoločnosť PETROL. Projekt by mal byť ukončený v decembri 2020.

Elektronabíjacie stanice
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM