Kultúra

Do kín prichádza nový slovenský film. "Vojtech" je príbehom osamelého štyridsiatnika

V Bratislave sa uskutočnila slávnostná premiéra filmu Viktora Csudaia s názvom Vojtech. V jeho druhom celovečernom filme - mestskej komédii s podtitulom Veselý príbeh smutného muža - si hlavnú postavu zahral Matej Landl.

Ilustračný obrázok k článku Do kín prichádza nový slovenský film. "Vojtech" je príbehom osamelého štyridsiatnika
Zdroj: TASR

„Nie je to úplne moja generačná výpoveď, ale predčasné vyrovnanie sa s krízou stredného veku. Mám pocit, že v mojom ročníku, som štyridsiatnik, už dostávame skôr krízu stredného veku možno vďaka tejto dobe, začíname pochybovať, čo vôbec ďalej,“ povedal režisér Viktor Csudai k svojmu druhému celovečernému počinu.

Tak ako v debutovom Veľkom rešpekte (2008) aj pri Vojtechovi je autorom scenára a producentom, čo z neho robí široko zameraného filmového tvorcu. Na filme pracoval takmer štyri roky, do spolupráce prizval kolegov z predchádzajúcich televíznych projektov, ale aj nových tvorcov.

Príbeh strateného človeka

Film rozpráva príbeh strateného štyridsiatnika Vojtecha, ktorý si nikdy nepripadal významne, ale v tomto období zisťuje, že je nepotrebný v každom ohľade. Prišiel o ženu, s rodinou sa nestýka, v práci nepostúpil už sedem rokov a ani kamarátov nemá.

„Hľadá si partnerku, to je jeho cieľ, len tým, že svet je zvláštny a on mu celkovo nerozumie, nie úplne sa mu to darí,“ priblížil režisér a scenárista komédiu, v ktorej nechýba „slovenská melanchólia“. „Nikto tam nie je úplne šťastný, ale komika vyplýva zo situácií, tie postavy sa stále túlajú svetom a hľadajú sa.“

Sprievodcom Vojtechovho života sa stáva „preexponovaný“ taxikár Laco (Marián Miezga), mladí kresťanskí aktivisti, aj bezdomovec, ktorý s ním v noci popíja. Práve neschopnosť Vojtecha čeliť novej dobe a akokoľvek odporovať novým známym prináša množstvo komediálnych zápletiek.

Vojtech sa každú chvíľu namočí do situácie, z ktorej niet úniku a hrozí mu minimálne hanba.

„V istom smere je Vojtech antihrdina, ale pre ľudí môže byť sympatický tým, že je čistý. Je hrozne dobrosrdečný, tá postava je naivná v tom, že verí v ľudské dobro. Stále narazí na niečo, vyrovnáva sa s tým po svojom, patrí akoby do iného sveta. Nevie, čo je reálny život, on si žije vo svojej škrupinke,“ dodal Viktor Csudai na margo hlavného hrdinu svojho nového filmu, ktorý je bláznivým a vtipným obrazom našej doby.

Nakrúcalo sa 15 dní počas júla a septembra 2015 v Bratislave. Titulnú skladbu Vojtech zložili a nahrali Horkýže slíže, ktorí si vo filme aj zahrali. Celá kapela na čele so spevákom Kukom účinkovali ako hudobná skupina na sektárskom mládežníckom zhromaždení.

V ďalších úlohách sa predstavia Marián Miezga, Zuzana Šebová, Lucia Vráblicová, Eva Sakálová, Zuzana Mauréry, Vladimír Kobielsky, Svätopluk Malachovský, Juraj Kemka, Roman Pomajbo, Diana Mórová, Peter Sklár. Komédiu Vojtech uvádza do slovenských kín od 17. decembra distribučná spoločnosť Continental film.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM