Tomáš Stupavský Kultúra

Do kín prichádza nový film, ktorý je spojený s Bratislavou. Opäť vykresľuje hlavné mesto v temnom svetle

Do slovenských kín o niekoľko dní príde nový film, ktorého príbeh sa odohráva práve v Bratislave. Naše hlavné mesto bude tak opäť zväčšené na filmovom plátne a znova skôr v „pochmúrnom šate“.

Ilustračný obrázok k článku Do kín prichádza nový film, ktorý je spojený s Bratislavou. Opäť vykresľuje hlavné mesto v temnom svetle
Zdroj: Dnes24.sk

Minulý rok sa počas jesene v Bratislave nakrúcal nový film režiséra Petra Bebjaka s názvom Čistič. Počasie dodalo filmu unikátnu atmosféru.

„Čistič je temná mestská dráma a my sme chceli, aby v ňom Bratislava bola presne taká – ponurá a dramatická. Časť filmu sme nakrúcali v krematóriu, ďalšie na viacerých miestach v Petržalke, Starom Meste a Ružinove, a myslím, že sa nám podarilo zachytiť presne tú tvár Bratislavy, ktorú sme potrebovali,“ hovorí Peter Bebjak, ktorý okrem iného natočil filmy Mesto tieňov, Marhuľový ostrov, Zlo.

K atmosfére dopomohlo počasie

Režisér dodáva, že okrem práce kameramana Martina Žiarana sa pod vizuálnu atraktivitu filmu podpísalo aj počasie.

„Trúfam si povedať, že počasie nám vyslovene prialo – prakticky počas celého jesenného nakrúcania pršalo, bolo hmlisto, mínusové teploty… Celý štáb sa triasol zimou, ale zrejme všetci verili projektu a našej vízii, keďže nezutekal nikto.“

Film sa predstaví aj na svetových festivaloch. Svetová premiéra ho čaká už 9. októbra v hlavnej súťaži Medzinárodného filmového festivalu Varšava, ktorý patrí do skupiny tzv. „áčkových“ festivalov spolu s festivalmi v Cannes, Benátkach alebo Berlíne.

Prečítajte si tiež: Bratislava trochu inak: George Clooney a Nicole Kidman navštívili Primaciálny palác

Čistič rozpráva príbeh Tomáša, ktorého osamelý život tvorí striktné opakovanie rovnakých činností. Ako pracovník pohrebnej služby sa živí čistením miest, na ktorých skonali ľudia alebo domáce zvieratá. Jeho stereotypné dni naruší až nová záľuba, ktorú objaví, keď je okolnosťami prinútený zostať skrytý v dome zákazníkov aj po skončení svojej práce.

Tomáš začína tajne sledovať životy pozostalých priamo z ich domácností a bizarnému koníčku prepadá čoraz viac a viac. Situácia sa mu vymkne spod kontroly, keď sa zamiluje a rozhodne odhaliť, aké tajomstvo skrýva jeho láska Kristína a jej pochybný starší brat.

Okrem hereckých objavov Noëla Czuczora a Rebeky Polákovej sa v ňom objavia známe tváre slovenskej filmovej a divadelnej scény – Jana Oľhová, Éva Bandor, Eugen Libezňuk či Kamil Kollárik. Premiéra Čističa v slovenských kinách je naplánovaná na 15. decembra.

Trailer k filmu nájdete vo videu pod článkom.

Prečítajte si tiež: Bratislava trochu inak: Ako si zahraniční filmári predstavujú Bratislavu? Chudoba, nebezpečenstvo a smrť

Zdroj foto: DNA Production

Trailer k filmu Čistič
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM