Adriana Banasova Kultúra

Do hlavného mesta zavítal mexický fotograf G. Figueroa Flores. V Bratislave má tak svoju premiéru fotografií

Prvá slovenská výstava mexického fotografa Gabriela Figueroa Floresa je v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave. Pod názvom Baja & Alta prišla z Viedne a potrvá do 19. apríla.

Ilustračný obrázok k článku Do hlavného mesta zavítal mexický fotograf G. Figueroa Flores. V Bratislave má tak svoju premiéru fotografií
Zdroj: TASR

„Je to Mexičan, ktorý žije veľmi internacionálne a pochádza z umeleckej rodiny. Jeho otec bol známy filmár a patrí do zlatej epochy mexických umelcov. Tieto fotografie sú z menej známej, ale turisticky zaujímavej mexickej časti Baja Kalifornia,“ na stredajšej vernisáži (18.3.) povedal veľvyslanec Mexika vo Viedni Luis Alfonso de Alba.

Na podujatí sa zúčastnilo viacero jeho krajanov i honorárny konzul Mexika na Slovensku Václav Mika. Veľkoplošné, prevažne čiernobiele fotografie autor pomenoval Luna, Dos planos, Entradas, Ventarrón, Santuario de cactus, Oleaje, Ocotillos hacia la luna, Entrada či Sin título (Bez názvu).

Všetky sú s prírodnou tematikou a zobrazujú množstvo kaktusov a iných rastlín, zvlnené more a pieskové plochy, mohutné skaly, pokrútené stromy i detailné zábery na ostnaté konáriky alebo exotické kvety.

Gabriel Figueroa Flores získal bakalársky titul z výtvarného umenia na anglickej Westminster University v roku 1977. Učil sa aj u svetoznámych fotografov: u Američanov Ansela Adamsa (1975) a Arnolda Newmana (1985), krajana Manuela Álvareza Brava (1983) a Japonca Eika Hosoeho (1996). Je autorom viacerých kníh a prispieval do medzinárodných časopisov Life Magazine, New West, New York, Landscape Architecture, Artes de México a Los Universitarios.

Od roku 1979 mal okrem mexických galérií samostatne výstavy vo Švajčiarsku, Belgicku, Anglicku, Francúzsku, Paname a Španielsku. Je majiteľom a reštaurátorom fotografickej a filmárskej pozostalosti svojho otca, kameramana Gabriela Figuerou. Z jeho najlepších obrazov a scén vytvoril súbor fotografických prác a usporiadal do portfólií pozostávajúcich zo sieťotlačí, paládiových kópií, fotografií a digitálnych kópií.

Pracoval v rámci štipendijného programu Jóvenes Creadores (Mladí umelci), ktorý organizuje CONACULTA (Národná rada pre umenie a kultúru). Od roku 1999 je členom Sistema Nacional de Creadores (Národného systému umelcov), ktorý je súčasťou FONCA (Národný fond pre umenie a kultúru). K jeho hlavným záujmom patrí expedičná, cestovateľská a umelecká fotografia, redakčná práca a digitálna tlač.

V roku 2007 spolurežíroval a podieľal sa na produkcii dokumentu Un retrato de Diego: la Revolución de la Mirada (Portrét Diega: Revolúcia pohľadu) o Diegovi Riverovi, Gabrielovi Figueroovi a Manuelovi Álvarezovi Bravovi, vytvoreného z materiálu nakrúteného v roku 1949. Jeho práce sú súčasťou zbierok významných múzeí v Mexiku, Paname, Japonsku či Švajčiarsku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM