Tomáš Stupavský Kultúra

Do Divadla P.O. Hviezdoslava prichádza satirická komédia zo súčasnosti s názvom Sladký domov

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava (MDPOH) v Bratislave pripravuje premiéru hry Sladký domov. Napísal ju maďarský autor György Spiró a túto trpko-smiešnu komédiu prvýkrát v slovenskom preklade uvedie MDPOH v utorok 5. mája.

Ilustračný obrázok k článku Do Divadla P.O. Hviezdoslava prichádza satirická komédia zo súčasnosti s názvom Sladký domov
Zdroj: TASR

Dej príbehu sa odohráva v domove dôchodcov s „telenovelovým“ názvom Sladký domov. Ústrednými postavami hry sú riaditeľka domova Milka a jej pravá ruka Ujo Lisný. Obaja sú vierohodní pracovníci, ktorým môžu deti bez výčitiek „predať“ nepotrebných rodičov. Hra postavená na absurdnosti situácie vyvrcholí v nečakaný koniec.

Podľa režiséra inscenácie Juraja Bielika píše Spiró o tom, čo vidí okolo seba. „Sú to deformované rodinné vzťahy, medziľudská apatia a zatváranie očí pred tým, čo máme priamo pod nosom. Na jeho hre ma teda zaujala predovšetkým jej téma a spracovanie,“ zdôvodňuje jej javiskové naštudovanie Bielik, ktorý je aj autorom hudby.

Aj podľa prekladateľa Petra Kováča má Spiro povesť nemilosrdného kronikára doby. Na Slovensku sa jeho hry tešia obľube (Prah, Kuracia hlava), lebo trefne pomenúva aktuálne problémy v postkomunis­tických krajinách a otvorene hovorí o konfliktoch spoločnosti pomocou humoru a s nadhľadom.

Predstavia sa známe tváre

György Spiró je najhranejší súčasný maďarský autor. Hra Sladký domov vyšla v roku 2012 v periodiku Svet v pohybe. Analyzuje čoraz aktuálnejší problém, akými sú vzťahy medzi generáciami, rozpory medzi rodičmi a deťmi, ľahostajnosť, vzájomnú odcudzenosť a neschopnosť či nezáujem postarať sa o druhého človeka. Hovorí o tom, čo sa môže stať so staršou, neproduktívnou generáciou, ktorú už spoločnosť nepotrebuje.

Podľa spisovateľa je pre nás pohodlnejšie nevidieť realitu: „Svet, čo sa nazýva rozvinutejší, sa globálne atomizoval, rozvrátila sa rodina, spoločenstvá, tradičná viera. To už napísali mnohí, keďže v tom žijeme sami, sme nútení zaoberať sa tým aj my,“ konštatuje Spiró.

V Pesti Színház, jednom z najväčších budapeštianskych divadiel, hrali túto inscenáciu dva roky a videlo ju vyše 20-tisíc návštevníkov. Mnohé jeho hry sú škandalózne a inscenácia Sladký domov mala taktiež publikum šokovať.

„Chápem ho ako autora, že chcel šokovať a vyvolať emóciu voči svojmu dielu. Často uvažujem o tom, či v dnešnej dobe je ten šok ešte možný, či nie sú naše zmysly jednoducho otupené,“ dodáva Juraj Bielik.

Pod jeho vedením v hre účinkujú Zuzana Kocúriková, Elena Podzámska, Danica Jurčová, Edita Borsová, Alexandra Palatinusová, Peter Trník a Ivo Gogál. Javiskovú scénu navrhol Pavol Andraško.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM