Michaela Katonová Rôzne

Do Bratislavy zavítajú Lucie a bosorky

Ľudové zvyky spojené so sviatkom sv. Lucie patria neodmysliteľne k predvianočnému obdobiu na Slovensku. Stridžie dni sa začali tradične už 25. novembra a končili sa 21. decembra. Tento rok prídu Lucie a bosorky do Bratislavy v nedeľu 13. decembra 2015 hneď na dve miesta.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy zavítajú Lucie a bosorky
Zdroj: TASR

Na bratislavských mestských hradbách sa objavia Lucie v nedeľu o o 15.00 hod. a o 17.00 hod. na klzisku na Primaciálnom námestí.

V našej tradícii je Lucia tajomnou bytosťou. V minulosti obchádzali v tento deň dedinu pastieri, trúbili na trúbach, aby zahnali bosorky. Práskali bičmi, hrali na píšťalách a cengali zvoncami. Strigy mali moc meniť sa na mačky, aby sa ľahšie dostali do domov ľudí.

Lucie boli biele bytosti so zamúčenými tvárami, bosorky zasa čierne postavy s tvárami zafarbenými sadzami a práve na toto ponímanie chce nadviazať Bratislavské kultúrne a informačné stredisko v programoch Lucia na ľade a Bosorky na hradbách.

Návštevníkov podujatí privítajú pastieri na hradbách a na námestí hlukom a cesnakom, ktorý budú mať na sebe. Výzdobou podujatia budú aj dekorácie z tekvíc. Návštevníci sa budú môcť zúčastniť aj malého kvízu o tradíciách spojených s Luciou.

Medzi účastníkmi akcií sa budú prechádzať postavy v bielom a čiernom oblečení a na Primaciálnom námestí budú korčuľovať po ľade klziska. Kto má doma vydarený kostým strigy, bosoráka, bieloodetej Lucie či mačky, môže si v ňom zakorčuľovať a najkrajší kostým dostane odmenu. Špeciálnym hosťom na ľade bude Zuzana Haasová s kapelou.

Prečítajte si aj:

OBRAZOM: Vianočná električka už jazdí ulicami Bratislavy. Takto vyzerala jej prvá tohtoročná jazda

V bratislavskom lesoparku sú nové detské ihriská

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM