Tomáš Stupavský Kultúra

Do Bratislavy zavíta Christopher Newman, držiteľ Oscara za kultové filmy ako Vyháňač diabla alebo Amadeus

Budúci týždeň sa v našom meste uskutoční zaujímavé podujatie s názvom Visegrad Film Forum 2015. V rámci tejto akcie príde do Bratislavy prednášať Newman, držiteľ Oscara za kultový horor Vyháňač diabla, Formanov životopisný flm o Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi Amadeus a drámu Anglický pacient.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy zavíta Christopher Newman, držiteľ Oscara za kultové filmy ako Vyháňač diabla alebo Amadeus
Zdroj: Dnes24.sk

Visegrad Film Forum (VFF)je medzinárodná networkingová a vzdelávacia platforma pre začínajúcich filmových profesionálov, ktorú organizuje Filmová a televízna fakulta VŠMU. Čiže je určená najmä mladým filmovým tvorcom, ktorí sa chcú stretávať a nájsť si partnerov pre svoje produkcie.

Na podujatí sa predstavia osobnosti európskeho a setového filmu, ktoré odovzdajú svoje skúsenosti budúcej generácií filmárov.

Po minulé roky sa VFF zúčastnilo mnoho filmových odborníkov.. Napríklad Allan Starski držiteľ Oscara za výpravu k Spielbergovmu flmu Schindlerov zoznam, či Christan Berger dvorný kameraman svetoznámeho rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho.

Zahraniční partneri

Na VFF sa zúčastňuje takmer desiatka partnerských filmových škôl z Chorvátska, Česka, Slovinska, Litvy, Poľska, Maďarska a Rumunska. Bratslavská Vysoká škola múzických umení je organizačným partnerom podujatia. Všetky zúčastnené školy premietnu na VFF svoje flmy.

Christopher Newman bol dokonca nominovaný na Cenu akadémie za zvuk za Mlčanie Jahniat, Krstného otca či Francúzsku spojku. Navyše získal šesť nominácií a dve ceny BAFTA. Debutoval koncom šesťdesiatych rokov klasikou amerického nezávislého flmu – Medium Cool.

Newman spolupracoval s mnohými veľkými menami Hollywoodu ako Woody Allen, Miloš Forman, Oliver Stone či Mike Nichols. Dnes už 74-ročný Newman prednáša zvukovú tvorbu na School of Visual Arts v New Yorku.

Visegrad Film Forum (VFF) sa už uskutoční po štvrtýkrát. Počas štyroch dní môžu slovenskí študent a mladí filmoví profesionáli získať aktuálne poznatky od rešpektovaných filmových odborníkov. Dlhodobým cieľom VFF je rozvoj kreativity a koprodukčnej spolupráce filmárov nášho regiónu pri jednotlivých filmových projektoch.

Program podujatia pozostáva z prednášok, case studies a workshopov. VFF sa bude konať od 11. do 14. marca.

Prečítajte si tiež: Robiť horský festival priamo v horách nie je potrebné, tam tie hory priamo sú. Podstatou je priniesť ich do mesta, tvrdí Alan Formánek

Zdroj foto: Bratislava.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM