Alexandra Húsková Rôzne

Do Bratislavy prichádza prvý obchod českej siete domácich potravín "Sklizeno". Ponúkať bude najmä potraviny od lokálnych výrobcov

Prvú predajňu by mali otvoriť v polovici januára na Suchom Mýte v Bratislave. Za projektom predajní Sklizeno stojí česká firma, ktorá popisuje svoj cieľ v prinesení sústredenej ponuky kvalitných potravín, predovšetkým od regionálnych producentov.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy prichádza prvý obchod českej siete domácich potravín "Sklizeno". Ponúkať bude najmä potraviny od lokálnych výrobcov
Zdroj: Dnes24.sk

Sieť potravín Sklizeno má v Českej republike osemnásť predajní v Prahe, Brne, Olomouci a Zlíne. Funguje systémom franchise a okrem Bratislavy by mali obchody pribudnúť aj v ostatných väčších mestách.

„Doložený pôvod, spôsob výroby a kvalita bez zbytočných konzervantov alebo škodlivých éčiek je naša priorita, časť sortimentu je v kvalite BIO,“ uvádzajú na svojej stránke majitelia.

Obchod s názvom „Ozajstné jedlo“ by mal slúžiť aj ako bistro.

„Myšlienka siete Sklizeno je postavená na lokálnom jedle,“ hovorí Jana Palenčárová, majiteľka nového obchodu a bistra Ozajstné jedlo – Sklizeno. Ponúkať by sa tu teda malo jedlo zo slovenským pôvodom, nevylučujú sa však ani rakúske, maďarské a moravské špeciality susedných štátov.

Vegetariáni, RAW a superfood výrobky

Vybrať by ste si tu mali z ponuky ozajstných potravín, predovšetkým od malých a stredných výrobcov a farmárov tak, aby ste tu mohli spraviť kompletný nákup. Sklizeno sa však, podľa vyjadrení firmy, nevyhýba ani väčším výrobcom, predovšetkým tam, kde je ponuka od malých výrobcov skromná alebo neexistuje.

Svoje by si tu mali nájsť vegetariáni, celiatici, vyznávačí RAW food či superfood, v ponuke budú aj bezlaktózové výrobky.

Nakúpiť by ste tu mali všetko od mliečnych výrobkov, cez údeniny, mäso, zeleninu až po pečivo. Okrem slovenských českých výrobkov tu nájdete aj rakúske syry, alebo kvalitné olivové oleje.

Štyri hlavné piliere

„Všetky potraviny, ktoré ponúkame, musia spĺňať naše štyri hlavné piliere,“ uvádza Ozajstné jedlo na svojej sociálnej sieti. Pozrite sa, ktoré to sú:

1) Kvalita

Naše potraviny musia byť vyrobené z kvalitných surovín, pričom nás zaujíma výrobný postup. Ozajstné jedlo je podľa nás to, ktoré obsahuje skvelé suroviny, ktoré sú spracované s úctou k ich kvalite a pri výrobe je cieľom dostať z nich to najlepšie.

Zo skúseností vieme, že to výrobca dosiahne používaním skôr tradičných postupov, a preto im dávame prednosť. Svoje pevné miesto u nás majú biopotraviny, ktoré považujeme za pomyselný vrchol kvality v zmysle certifikácie. Podiel biopotravín v Ozajstnom jedle – Sklizeno je priemerne 50 percent a neustále rastie.

2) Predovšetkým lokálny pôvod

Prednosť u nás majú a vždy mať budú kvalitní výrobcovia zo Slovenska a ideálne priamo z regiónu, kde sa predajňa nachádza. Dávame prednosť potravinám, ktoré k nám nemusia zbytočne cestovať cez polovicu sveta a sú prirodzenou súčasťou nášho jedálnička. Aj preto majú často predajne v skupine Sklizeno rôznych dodávateľov – vyberajú si to najlepšie zo svojho regiónu.

Ponuku doplňujeme o kvalitné zahraničné potraviny, ktoré sa u nás nevyrábajú vôbec alebo v dostatočnej kvalite. Týka sa to napríklad kávy, čokolády, niektorých orieškov, korenia alebo delikates ako sú syry, sušené šunky alebo salámy. Podobne to platí aj pre ovocie a zeleninu tam, kde slovenské zdroje nestačia, a to predovšetkým v zime.

3) Žiadna zbytočná chémia

Vyhýbame sa zbytočnej chémii v jedle a dávame prednosť potravinám, ktoré sú prirodzené, chutia tak, ako im predurčuje sama surovina a ktoré sa neschovávajú za dochucovadlá a konzervanty.

Vieme, že nie všetko sa dá vyrobiť bez chémie a nevyhýbame sa jej absolútne. Vyberáme však také výrobky, ktoré jej obsahujú iba technologické minimum a neobsahujú chemické dochucovadlá a zbytočné množstvo konzervantov.

4) Chuť nás zaujíma

To, čo robí ozajstné jedlo ozajstným a k čomu sa chceme vždy vrátiť, je chuť. Žiadny z predchádzajúcich pilierov ju nikdy nesmie zatieniť alebo prebiť. U nás jednoducho predávame potraviny, ktoré dobre chutia, aj keď si uvedomujeme, že ide o subjektívne kritérium.

Prečítajte si aj:

Paleo, káva, rôzne špeciality aj čapovaná ekodrogéria. Tieto prevádzky nájdu miesto v novom Fresh Markete

Aké zmeny čakajú trhovisko Miletička?

Zdroj foto: Ozajstné jedlo-Sklizeno

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM