Rôzne

Do Bratislavy opäť prichádza Ekotopfilm. Okrem filmov prinesie vzácnych hostí a bohatý sprievodný program

Tento rok výnimočne na jar štartuje ďalší ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm, ktorý tento rok spojil sily s banskobystrickým Envirofilmom. Premietanie dokumentárnych a prírodopisných filmov z 28 krajín sveta bude tradične doplnené bohatým sprievodným programom.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy opäť prichádza Ekotopfilm. Okrem filmov prinesie vzácnych hostí a bohatý sprievodný program
Zdroj: TASR

Festival je venovaný všetkým fanúšikom ekológie, environmentu, nových technológií, trvalo udržateľného rozvoja a ľuďom, ktorým nie je ľahostajné, v akom prostredí žijú, ako i tým, ktorí by svoj postoj k svetu okolo nás radi zmenili.

Premietanie zaujímavých dokumentárnych a prírodopisných filmov z 28 krajín sveta bude už tradične doplnené bohatým sprievodným programom. Každý deň bude venovaný špeciálnej tematike. Chýbať nebudú ani zaujímaví hostia a tvárou projektu je už tradične Adela Banášová, ktorá sa netají svojím pozitívnym prístupom k ochrane životného prostredia.

„Zaujímam sa o ekológiu a čím viac o nej viem, tým väčšiu zodpovednosť cítim za to, ako žijem. Takže mám elektromobil, triedim odpad a používam eko čistiace prostriedky. Rozmýšľam aj nad tým, že po Bratislave sa dá chodiť aj hromadnou dopravou alebo na bicykli,“ hovorí Adela.

O najlepších dokumentárnych filmoch festivalu rozhodne Medzinárodná odborná porota na čele s Brucom Bucklinom. Súčasťou podujatia bude udelenie prestížnej pocty Honour of Ekotopfilm, ktorá vzdáva hold osobnostiam za mimoriadne výkony dosiahnuté v záujme trvalo udržateľného rozvoja, za významné objavy, humánne či kultúrne aktivity, alebo za celoživotné dielo v záujme rozvoja ľudskej spoločnosti.

Minulý rok ohúril Ekotopfilm aj takýmto projektom: Dočasná verejná špajza na ulici: Viete, ako funguje a komu má pomôcť?

Súčasťou MFF Ekotopfilm – Envirofilm 2015 bude množstvo sprievodných podujatí vo forme besied, rozhovorov s režisérmi, workshopov, prezentácií či prednášok.

Aby sa myšlienka ochrany životného prostredia dostala k čo najširšej verejnosti, vstup na všetky festivalové podujatia je i v roku 2015 voľný. Podujatie sa bude už tradične odohrávať v priestoroch bratislavského hotela Tatra a v banskobystrickom Europa SC/Cinemax.

Medvedí muž

Organizátori s hrdosťou privítajú domácich aj zahraničných hostí, ktorí odovzdajú svoje posolstvo. Medzi nimi bude napríklad aj Gregg Losinski, americký ochranár, ktorý verí, že ľudia a medvede môžu žiť v harmónii. V oblasti ochrany prírody pôsobí už 32 rokov a o svoje skúsenosti a poznatky sa rád podelí s návštevníkmi festivalu.

Gregg, ktorého korene siahajú do slovenských Tatier, porozpráva aj o americkom spôsobe riešenia problému s medveďmi vykrádajúcimi kontajnery v ľudských obydliach – jednoducho vyrábajú kontajnery, do ktorých sa medvede nedostanú.

Slávna režisérka

Milovníkom dokumentárnych filmov netreba meno Kathryn Pasternak špeciálne predstavovať. Ostrieľaná režisérka pracovala 16 rokov pre televíziu National Geographic. Je držiteľkou dvoch národných cien Emmy a na festivale odprezentuje svoj celovečerný film DOEVILLE o žene, ktorá svojmu umierajúcemu mužovi prisľúbila, že prevezme starostlivosť o jeho farmu.

Päť inšpiratívnych dní od pondelka 25. mája do piatka 29. mája 2015: Každý deň festivalu, ktorý bude prebiehať súčasne v Bratislave aj Banskej Bystrici, bude venovaný jednej téme.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM