Kultúra

Do Bratislavy mieri gigantická výstava. Uvidíte zvieratá doby ľadovej v životnej veľkosti

Prírodovedné múzeum chystá pre návštevníkov skutočnú lahôdku. Už onedlho budú môcť obdivovať trojrozmerné rekonštrukcie gigantických živočíchov.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy mieri gigantická výstava. Uvidíte zvieratá doby ľadovej v životnej veľkosti
5
Galéria
Zdroj: TASR

Výstavy v Slovenskom národnom múzeu (SNM) sú z roka na rok nápaditejšie, kreatívnejšie a ohromujúcejšie. Svedčí o tom aj najnovšia expozícia, ktorá svoje brány otvorí v druhej polovici februára.

Zvieratá v skutočnej veľkosti

Detskí aj dospelí návštevníci Prírodovedného múzea sa majú na čo tešiť. Skupina vedomosťami podkutých paleontológov v spolupráci so šikovnými výtvarníkmi pripravila výstavu, ktorá v SNM zatiaľ nemala obdobu. Pod názvom Giganty ľadovej doby sa na nej predstavia trojrozmerné rekonštrukcie zvierat, ktoré po Zemi blúdili pred tisíckami rokov.

Výstava návštevníkov zavedie do starších štvrtohôr, ktoré sú najmladším obdobím v dejinách Zeme. Prezentuje modely 16 druhov obrovských živočíchov, ktoré v tomto období žili a väčšina z nich v jeho závere, asi pred 11 500 rokmi, vyhynula.

Od mamuta po leňocha

Uvidíte nielen bežne známe cicavce, akými sú napríklad mamut srstnatý, nosorožec srstnatý, jeleň obrovský, medveď jaskynný, lev jaskynný, ale aj menej známe tvory. Určite zaujme obrovský bobor, ktorý žil v Severnej Amerike aj juhoamerický leňoch, pásavec a ďalšie obrovské cicavce z rôznych oblastí Zeme.

Malí i veľkí „bádatelia“ budú môcť spoznať zvieratá z bezprostrednej blízkosti a zoznámiť sa nielen s ich skutočným vzhľadom a ohromujúcou veľkosťou, ale i so spôsobom života.

„Celkom 18 modelov vyhynutých zvierat v skutočnej veľkosti bolo vytvorených v súlade s najnovšími vedeckými poznatkami. Vystavená kolekcia trojrozmerných rekonštrukcií pleistocénnych obrích cicavcov je najväčším súborom tohto druhu v strednej Európe a mala dosiaľ veľký úspech v mnohých krajinách,“ láka na výstavu SNM.

Do priestorov Prírodovedného múzea sa atraktívnu výstavu Giganty ľadovej doby môžete vybrať už 18. februára. Potrvá do 18. júna 2017. Vstupné na výstavu je pre deti 4 eurá a pre dospelých 6 eur. Za rodinnú vstupenku (2 dospelí + 2 deti) zaplatíte 15 eur. Deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Ilustračné foto

Giganty doby ľadovej
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM