Kultúra

Dni architektúry a dizajnu otvoria aj dve nonstop výstavy

Okrem verejnej obhajoby ateliérovej tvorby študentov Ústavu urbanizmu a tradičného Urban marketu sa počas Dní architektúry a dizajnu môžete tešiť aj na dve nonstop výstavy.

Ilustračný obrázok k článku Dni architektúry a dizajnu otvoria aj dve nonstop výstavy
Zdroj: TASR

Výstavy, besedy s autormi, diskusné stretnutia o slovenskej a inej architektúre sú v programe začínajúceho sa festivalu Dni architektúry a dizajnu (DAAD) 2016 v Bratislave.

Jeho siedmy ročník dnes večer v Primaciálnom paláci otvoria organizátori spolu s čestným hosťom podujatia Miroslavom Cipárom.

„Je to pre mňa veľká pocta aj prekvapenie. Ako seniora ma to teší, lebo som teraz trochu mimo hry. Nie som na odpočinku, ale grafický dizajn je teraz u mňa bokom a venujem sa maľbe,“ konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Miroslav Cipár, ktorý je považovaný za jedného z najvšestran­nejších slovenských výtvarníkov.

Je totiž univerzálny umelec – maliar, kresliar, dizajnér, grafik, ilustrátor, krasopisec, typograf, tvorca log, značiek a piktogramov.

Hlavnú architektku Bratislavy Ingrid Konrad teší, že napriek prítomnosti mnohých zahraničných autorov je slovenský umelec hlavným hosťom podujatia.

„Oceňujem tiež, že aj na tomto festivale sa viac hovorí o zelených záhradách na strechách, čo považujem za významné posolstvo architektúry. Novinkou je viac slovenských architektov na podujatí, ktorí budú hovoriť aj o podobe nášho mesta,“ dodala Ingrid Konrad.

Nielen odborníci, ale aj ďalší záujemcovia sa veľa dozvedia na voľne prístupných stretnutiach s autormi z Česka, Rakúska, Holandska, Talianska, Španielska, Belgicka, Poľska či Švédska.

Nonstop otvorené výstavy

Medzi výstavami sú dve nonstop otvorené. Na Hviezdoslavovom námestí má fotografickú prezentáciu Miro Minca a vo výkladoch prevádzok na Laurinskej a Panskej ulici je výstava Parter Gallery.

Ďalšie expozície možno navštíviť v kostole Klarisky, Primaciálnom paláci, Poľskom inštitúte, Dvorane Ministerstva kultúry, galériách Archa, Satelit a inde.

V programe je aj verejná obhajoba ateliérovej tvorby študentov Ústavu urbanizmu, oceňovanie najlepších tvorcov zo súťaže Národná cena za komunikačný dizajn.

Tradičný predajný Urban Market, tentoraz z vyše 110 dizajnérmi, sa po prvý raz uskutoční v priestoroch Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity, ktorá si pripomína 40. výročie.

Festival DAAD 2016 potrvá do 30. mája. Koná sa pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča, primátora Bratislavy Iva Nesrovnala a starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka.

Čítajte aj: Dni architektúry a dizajnu sa predstavia netradične. Vo výkladoch v centre mesta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM