Alexandra Húsková Samospráva

Dnešným dňom mesto vyhlasuje zimnú pohotovosť

Vzhľadom na vývoj poveternostnej situácie vyhlasuje hlavné mesto zimnú pohotovosť, ktorá platí od dnešného dňa 9. decembra od 18. hodiny. V pohotovosti bude 43 sypačov, 11 multikár, 1 snehová fréza a 92 ručných pracovníkov.

Ilustračný obrázok k článku Dnešným dňom mesto vyhlasuje zimnú pohotovosť
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

„Účelom tzv. zimnej pohotovosti je zmierňovať dopady nepriaznivých vplyvov poveternostných podmienok na zjazdnosť a schodnosť komunikácií, pričom bolo prijatých niekoľko opatrení a noviniek v rámci zefektívnenia zimnej údržby počas nadchádzajúceho zimného obdobia,“ uviedla Katarína Kohútiková z oddelenia komunikácia magistrátu.

Zimná pohotovosť je pripravená na príchod zimného počasia s cieľom okamžitého výjazdu do terénu. Pripravených je dvetisíc ton posypového materiálu. V prípade sneženia vydá magistrátny dispečing pokyn zmluvnému partnerovi A.R.K. technické služby, ktoré okamžite vyšlú na cesty sypače a pracovníkov.

Ak klesne teplota pod 0°C, bude zabezpečené aj posýpanie mostov a nájazdov, na ktorých sa aj v suchom počasí zráža voda a tvorí námraza.

V rámci prijatých opatrení zabezpečuje hlavné mesto zvýšenú kontrolu kritických lokalít, na jednotlivých rajónoch budú rozmiestnené mechanizmy zimnej údržby ešte pred samotným snežením s cieľom rýchlejších zásahov priamo v lokalitách.

Prečítajte si aj: Zvládne Bratislava tentokrát zimu lepšie? Pozrite sa, aké novinky má mesto prichystané

Preventívny posyp ciest

Ďalšou novinkou je preventívny posyp krízových miest, vďaka ktorému sa roztopia prvé milimetre napadnutého snehu hneď po ich spáde. Používať sa bude najmä v kopcovitých rajónoch alebo rajónoch, na ktorých v prípade väčšieho spádu snehu vznikajú kritické situácie (nájazdy na mosty, Koliba, Kramáre, Dlhé Diely a pod.).

K dispozícii je aj 24-hodinové spojenie štábu zimnej služby či pravidelná kontrola dispečermi, ktorí budú denne kontrolovať spoločensky významné a frekventované komunikácie podľa zoznamu schváleného počas minulej sezóny.

Na sypačoch sú tiež umiestnené GPS monitorovacie zariadenia, vďaka ktorým bude možné vidieť, kde sa práve nachádzajú. Mapa vozidiel je dostupná na webstránke mesta v banneri na hlavnej stránke, na ktorej môžu občania vidieť maketu vozidla, rýchlosť vozidla a druh vozidla (sypač, multikára).

Zároveň mesto vyzvalo mestské časti, aby z dôvodu lepšej synchronizácie zimnej údržby poskytli mestu kontakt na pracovníka zodpovedného za zimnú údržbu v každej mestskej časti, aby bolo možné aktivity lepšie koordinovať.

Výkon zimnej údržby komunikácii:

  • v prípade väčšieho spádu snehu a pri vytváraní závejov bude zabezpečené frézovanie,
  • počas sneženia budú v terénoch pluhy a zabezpečený likvidačný posyp,
  • ručné uvoľňovanie priechodov pre chodcov,
  • uvoľňovanie uličných vpustov.

Link na monitorovanie vozidiel posypovej techniky: https://online.commander-systems.com/…ositions.php?…&

Prečítajte si aj: Prvé mrazy dorazili do mesta, posýpacie autá museli zasahovať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM