Adriana Banásová Rôzne

Dnešný štart III. etapy IDS prináša zmeny v zľavách pre cestujúcich. Ktoré skupiny a do kedy budú môcť cestovať bezplatne?

Nedeľňajší (1.11.) štart 3. etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) mení pravidlá, týkajúce sa zliav pre vybrané skupiny cestujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Dnešný štart III. etapy IDS prináša zmeny v zľavách pre cestujúcich. Ktoré skupiny a do kedy budú môcť cestovať bezplatne?
Zdroj: TASR

Do praxe však tieto zmeny vstúpia s prihliadnutím na prechodné obdobie, ktoré potrvá do 31. decembra 2015. Upozorňuje na to web Dopravného podniku Bratislava (DPB).

90 percentná zľava i cestovanie zadarmo

Počas prechodného obdobia si obyvatelia Bratislavského kraja – ťažko zdravotne postihnutí, darcovia krvi – držitelia Diamantovej Jánskeho plakety, protikomunistickí odbojári a politickí väzni – budú musieť vybaviť bezkontaktnú čipovú kartu, ktorá im umožní využiť na predplatený cestovný lístok 90-percentnú zľavu. Seniori vo veku nad 70 rokov si zasa budú musieť vybaviť tzv. SeniorPasy, ktoré im umožnia naďalej cestovať bezplatne v bratislavskej MHD, a taktiež i prímestskej autobusovej doprave.

Prečítajte si tiež: Predajne Dopravného podniku Bratislava budú mimoriadne otvorené túto nedeľu, kedy sa zároveň spúšťa 3. etapa IDS

Do 31. 12. 2015, počas prechodného obdobia, môžu všetky spomínané skupiny cestovať v bratislavskej MHD bezplatne. Podľa informácií Evy Kukurovej, hovorkyne spoločnosti Bratislavská integrovaná doprava (BID), ktorá koordinovala rozšírenie integrovanej dopravy, bude toto prechodné obdobie platiť aj pre cestujúcich z vybraných skupín, ktorí majú trvalý pobyt mimo Bratislavského kra­ja.

„Do 31. decembra môžu cestovať za rovnakých podmienok a za rovnakú cenu, to znamená bezplatne,“ uviedla.

V rámci prechodného obdobia a pri kontrole sa títo cestujúci budú preukazovať tak, ako doteraz.

„Seniori nad 70 rokov dokladom totožnosti, zdravotne postihnutí preukazom ŤZP a ŤZP-S a dokladom totožnosti, darcovia krvi potvrdením Slovenského Červeného kríža (SČK) o udelení Diamantovej Jánskeho plakety a vydanou ružovou čipovou kartou DPB a protikomunistickí odbojári preukazom o účasti v protikomunis­tickom odboji a zároveň žltou čipovou kartou DPB,“ informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Cestovné pre ŤZP a seniorov

Od 1. januára 2016 budú môcť ťažko zdravotne postihnutí s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji cestovať už len na predplatený cestovný lístok s 90-percentnou zľavou na základe vybavenej čipovej karty alebo na jednorazový cestovný lístok s 50-percentnou zľavou. ŤZP a ŤZP-S cestujúci, ktorí nemajú trvalý pobyt v Bratislavskom kraji, budú mať nárok len na polovičnú zľavu.

Prečítajte si tiež: Cez víkend v Bratislavskom kraji spustia III. etapu integrovaného dopravného systému. Čo to pre cestujúcich znamená?

Darcovia krvi – držitelia Diamantovej Jánskeho plakety, protikomunistickí odbojári a politickí väzni s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji budú môcť od 1. januára 2016 cestovať na predplatený cestovný lístok s 90-percentnou zľavou. Ak si nevybavia čipovú kartu a predplatený cestovný lístok, musia mať nezľavnený jednorazový cestovný lístok.

Seniori nad 70 rokov, ktorí si vybavia SeniorPas, budú môcť od 1. januára cestovať bezplatne. Ak však SeniorPas mať nebudú, od nového roku platí pre nich už len 50-percentná zľava.

Prechodné obdobie platí do 8. novembra

DPB na svojej stránke takisto upozorňuje, že do 8. novembra platí prechodné obdobie, v ktorom majú nárok na bezplatnú prepravu v bratislavskej MHD tieto skupiny cestujúcich: rodinní príslušníci účastníkov protikomunistického odboja a politických väzňov, účastníci protifašistického odboja aj s rodinnými príslušníkmi v priamej línii, a tiež bezpríspevkoví darcovia krvi, ktorí sú držiteľmi inej ako Diamantovej Jánskeho plakety.

Do 8. novembra je možné takisto cestovať na doterajšie jednorazové cestovné lístky. Od 9. novembra už budú platiť len nové cestovné lístky, ktoré sú širšie ako tie súčasné.

Zakúpiť si nové lístky ako aj vybaviť bezkontaktné čipové karty a SeniorPasy si bude možné už v nedeľu 1. novembra v predajniach DPB na Hlavnej stanici a Hodžovom námestí. Predajne budú mimoriadne otvorené v čase od 08.00 do 16.00 h.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM