Tomáš Stupavský Rôzne

Dnes sa začína Svetový týždeň modlitieb Evanjelickej aliancie. Veriaci sa zídu aj v Bratislave

Prvým tohtoročným stretnutím a spoločnými modlitbami kresťanov v chráme Reformovanej kresťanskej cirkvi v Bratislave na Námestí SNP dnes o 17.00 h sa začína celosvetové duchovné podujatie Týždeň modlitieb Evanjelickej aliancie.

Ilustračný obrázok k článku Dnes sa začína Svetový týždeň modlitieb Evanjelickej aliancie. Veriaci sa zídu aj v Bratislave
Zdroj: TASR

To potrvá do nedele 18. januára a jeho ústrednou témou je tentoraz modlitba „Otče náš…“ V tomto roku tému spracoval prezident Africkej evanjelickej aliancie pastor Samuel Yameogo. * „Každý večer budeme hovoriť o jednej vete najznámejšej modlitby, ktorú nás naučil Pán Ježiš. Chceme myslieť na národy sveta, na Európu a Slovensko. Všímame si šírenie násilia a terorizmu vo svete i v Európskej únii. Musíme priznať, že vlastnými silami, bez Božej pomoci, nie sme schopní ho zastaviť,“* povedal tajomník Evanjelickej aliancie v Bratislave Ján Kerekréty.

„Aj preto budeme prosiť a modliť sa Otče náš… za mier a pokoj na celom svete, za múdrosť a silu na dosiahnutie dohody medzi veľmocami a štátmi, aby nevznikali konflikty, za skončenie svetovej hospodárskej krízy,“ zdôraznil Kerekréty.

Modlenie za Európu

Kresťania siedmich evanjelikálnych cirkví sa budú modliť aj za spravodlivé a dobré riešenia problémov Európskej únie i Európy, za skončenie konfliktu na Ukrajine, za riešenie problémov na Slovensku vo viacerých oblastiach, ako sú energetika, súdnictvo, zdravotníctvo, školstvo, nezamestnanosť, sociálna sféra, za mladé rodiny, dôchodcov, bezdomovcov a pod.

Do Aliančného modlitebného týždňa 2015 sa v Bratislave zapojili – Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV), Reformovaná kresťanská cirkev, Kresťanské zbory, Cirkev bratská, Bratská jednota baptistov, Cirkev adventistov siedmeho dňa a Evanjelická cirkev metodistická.

Po dnešnom stretnutí v chráme Reformovaného kresťanského zboru sa v nasledujúcich dňoch uskutočnia spoločné modlitby kresťanov vždy večer o 19.00 h – na Ulici Schneidera Trnavského 2 (sobášna sieň) v Dúbravke, kde hostiteľom bude ECAV, ďalej v modlitebni Kresťanských zborov v Račí – Pri Šajbách 1, v kostole Cirkvi bratskej na Cukrovej 4, v modlitebni Bratskej jednoty baptistov (BJB) na Palisádach 27 A, v priestoroch Cirkvi adventistov na Cablkovej 3 a Evanjelickej cirkvi metodistickej na Panenskej 10.

Stretnutia po celom svete

Sériu ôsmich modlitebných večerov kresťanov uzavrie na budúcu nedeľu – 18. januára o 18.00 h – stretnutie v evanjelickom Novom kostole na Legionárskej.

Počas týždňa modlitieb sa tradične koná aj finančná zbierka. Získané prostriedky tento rok sú určené pre Ukrajinu. Spoločné modlitby kresťanov sa počas Aliančného modlitebného týždňa budú konať aj v iných mestách SR a vo svete.

Aliančný modlitebný týždeň sa vo svete koná už vyše 150 rokov a po prvý raz sa uskutočnil v Londýne. Cieľom podujatia je spájať kresťanov rôznych cirkví pri spoločných modlitbách za riešenie problémov krajín a celého sveta.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM