Tomáš Stupavský Kultúra

Výťažok z dnešnej aukcie výtvarných diel v Soge poputuje na detskú chirurgiu

Na dnešnej tradičnej jarnej aukcii výtvarných diel v priestoroch bratislavskej Sogy sa ich časť bude dražiť pre zlepšenie podmienok Kliniky detskej chirurgie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na Kramároch.

Ilustračný obrázok k článku Výťažok z dnešnej aukcie výtvarných diel v Soge poputuje na detskú chirurgiu
Zdroj: TASR

Bude to druhá charitatívna aukcia v prospech občianskeho združenia detskej chirurgie Slniečko na ceste.

Na vlaňajšej 118. jesennej aukcii vydražili 14 diel súčasných slovenských autorov v celkovej hodnote 9200 eur. Za ne v decembri osadili 17 nových termoizolačných okien na celom chlapčenskom oddelení kliniky detskej chirurgie. Tým podľa prednostu kliniky Jána Trnku výrazne zvýšili pobytový komfort malých pacientov, ktorí sú tam len v pyžamách a odkázaní na lôžko.

„Výnos tentoraz použijeme na nové okná pre oddelenie novorodencov. Tie sú v podobne nevyhovujúcom stave, v akom boli u chlapcov, kým ich občianske združenie z výnosu z predchádzajúcej dobročinnej aukcie nedalo vymeniť. V zimných mesiacoch musí klinika používať doplnkové vykurovacie telesá, lekári často slúžia v zimných bundách. V letných mesiacoch je, naopak, na oddelení príliš teplo. Výmena okien prinesie energetické úspory, skvalitní zdravotnú starostlivosť o detských pacientov a zvýši úroveň celého oddelenia,“ zdôvodňuje Trnka.

Charitatívne vydražené obrazy a objekty vytvorili a do aukcie venovali títo slovenskí výtvarníci: Milina Zimková, Ivana Šateková, Erik Šille, Ašot Haas, Ondrej Rudavský, Erik Binder, Svetozár Králik, Michal Černušák, Viktor Frešo, Martin Šútovec „Shooty“ a Andrej Margoč. Vyvolávacia cena ich diel je oveľa nižšia ako odporúčaná.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM