Alexandra Húsková Rôzne

Dnes prileteli na bratislavské letisko Slováci z Nepálu. Lietadlo do Káthmandu vypravila česká vláda

Slovákov z Nepálu priviezlo lietadlo, ktoré do Káthmandu vypravila česká vláda. Na jeho palube sa okrem 14 Slovákov nachádzalo aj 45 Čechov a 25 občanov ďalších členských krajín Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Dnes prileteli na bratislavské letisko Slováci z Nepálu. Lietadlo do Káthmandu vypravila česká vláda
Zdroj: TASR

Problém s pitnou vodou aj s jedlom. Miestni sú v zlej situácii a žijú v stanoch. Tesne po otrasoch boli všetci na uliciach a vypukla panika. Takto opísal situáciu po zemetrasení v Nepále 27–ročný Peter z Košíc, ktorý dnes popoludní priletel na bratislavské letisko lietadlom, ktoré do Káthmandu vypravila česká vláda.

„Keď to vypuklo, bol som akurát v jednom menšom meste. Sedel som v reštaurácii a objednal si jedlo a čaj. Pozeral som na čaj, ktorý sa zrazu začal triasť a vylial sa na stôl. Vzápätí popadali veci z poličiek. Všetci sme utekali von na ulicu a tam bolo behom pár sekúnd celé mesto. Ľudia panikárili, bolo to dosť zlé,“ opísal prvé sekundy po zemetrasení Peter.

Pochválil však cestu späť na Slovensko. “Bolo to úplne v pohode, konzuli urobili svoju prácu. Starali sa o nás veľmi dobre,“ doplnil.

V Himalájach bol počas zemetrasenia aj ďalší turista zo Slovenska, 37-ročný Peter z Bratislavy. „Najväčší chudáci sú miestni. Káthmandu bolo bez elektriny, bez vody, kanalizácia bola zničená, ľudia spali na ulici. Pomoc tam bola len taká základná, jednoduchá. My sme mali v podstate šťastie. Ďakujeme miestnym ľuďom, že nemysleli len na seba, ale pomohli aj nám,“ povedal.

Slovenskému rezortu diplomacie sa podarilo vybaviť, že české lietadlo malo pristátie v Bratislave, kde vysadilo Slovákov. Išlo o ľudí, ktorí o tento spôsob prepravy prejavili záujem.

Počet obetí sobotňajšieho (25.4.) ničivého zemetrasenia s magnitúdou 7,8 stúpol na 5489 mŕtvych.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM