Adriana Banásová Rôzne

Dnes je SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU. Viete, podľa čoho sa určil dnešný dátum?

21. marca si pripomíname, že sú medzi nami ľudia, ktorí si zaslúžia väčšie pochopenie, akého sa im v spoločnosti dostáva. Presne o toto sa na Slovensku snaží viacero organizácií, medzi nimi aj Spoločnosť Downovho syndrómu a Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím.

Ilustračný obrázok k článku Dnes je SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU. Viete, podľa čoho sa určil dnešný dátum?
Zdroj: Dnes24.sk

Dnešný dátum však nebol stanovený náhodou. Je symbolom zhluku troch chromozómov na 21. chromozómovom páre, ktoré spôsobujú toto ochorenie. Prvýkrát bol dnešný deň venovaný ľuďom s postihnutím v roku 2006 a od tohto momentu si ho každoročne pripomína viac ako 65 krajín sveta spolu so Slovenskom.

„Pri príležitosti Svetového dňa Downovho syndrómu chceme pripomenúť základné práva ľudí s Downovým syndrómom. Primárnym cieľom je, aby sa široká verejnosť dozvedela o schopnostiach ľudí s Downovým syndrómom a poukázať na to, že s našou pomocou sa vedia naučiť žiť bežný život so svojimi právami a povinnosťami,“ uviedol predseda Spoločnosti Downovho syndrome Róbert Lezo.

O zvýšenie povedomia o tomto dni sa rovnako snaží aj Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR. Ich snahou je začleniť ľudí s mentálnym postihnutím do spoločnosti a odbúrať predsudky voči nim.

„Ľudia s mentálnym postihnutím sa vo svojom živote častokrát stretávajú s odmietaním, ponižovaním a porušovaním ich ľudských práv. Naše združenie sa snaží o to, aby ľudia s mentálnym postihnutím mohli pracovať, zabávať sa, mať rodinný život a priateľov. A v neposlednom rade, aby neboli porušované ich základné ľudské práva,“ hovorí riaditeľka ZPMP v SR Iveta Mišová.

Organizácia World Down Syndrome Day organizuje na počesť tohto dňa každoročnú udalosť s názvom Lots of socks (Veľa ponožiek). Túto myšlienku dnes môžete podporiť aj vy a to tak, že si obujete rôzne ponožky – farebné, rozdielne, jednu dlhú, jednu krátku, rôznych vzorov…

SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU
5
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM