Tomáš Stupavský Rôzne

Dnes je Deň narcisov. Väčšina oslovených ľudí ochotne prispeje na dobrú vec, tvrdia dobrovoľníci

Väčšina oslovených ľudí prispeje do zbierky Deň narcisov a sú štedrí. Uviedli to dobrovoľníci, ktorí dnes v centre Bratislavy zbierajú od ľudí dobrovoľné príspevky a na oblečenie im pripínajú žlté narcisy so zeleným lístkom ako prejav solidarity s onkologicky chorými ľuďmi.

Ilustračný obrázok k článku Dnes je Deň narcisov. Väčšina oslovených ľudí ochotne prispeje na dobrú vec, tvrdia dobrovoľníci
Zdroj: TASR

„Väčšine ľudí sa táto myšlienka páči. Sú aj takí, ktorí nepovedia ani slovo. Potom je tu ešte tretia skupina, tá sa bráni, aby nemusela nič dať. Najlepší sú však šoféri, tí sú naozaj milí,“ povedal jeden z dobrovoľníkov Michal Urbánek. So svojimi kolegami sa dnes pohybuje v hlavnom meste od Michalskej brány po Ventúrsku ulicu.

Dobrovoľníci oslovujú všetkých naokolo a majú v tom aj prax. „Ja to už robím piaty rok,“ priznáva Michal. Dôchodca Stanislav, ktorý do zbierky prispel, si myslí, že je dôležité pomáhať chorým ľuďom, ktorí to majú ťažké. „Som dôchodca, ale aspoň niečo som prispel,“ skonštatoval.

Okoloidúci Michal, ktorý sa ponáhľal do práce, si aj napriek tomu našiel čas a do pokladničky vhodil peniaze. „Je to dobrá vec a myslím si, že keď my neprispejeme, tak nikto nemá snahu pomôcť,“ uviedol.

Andrea považuje Deň narcisov za dobrú iniciatívu. „Smerom k verejnosti sa robí len raz do roka, preto je dobré, aby prispelo čo najviac ľudí,“ tvrdí. Kataríne nerobí problém pomôcť, keď môže. „Aj iní potrebujú tento príspevok a zíde sa to na niečo dobré a užitočné,“ dodala.

Slováci dnes môžu prispieť do finančnej zbierky Deň narcisov. V uliciach slovenských miest je vyše 15-tisíc špeciálne označených dobrovoľníkov s originálnou pokladničkou. Výnosy zo zbierky dlhé roky pomáhajú onkologicky chorým pacientom a ich rodinám. Liga proti rakovine (LPR), ktorá zbierku organizuje, vlani vyzbierala viac než 900-tisíc eur.

Zbierku je možné podporiť aj inak než v uliciach. Do 31. marca môže záujemca poslať peniaze na účet zbierky 2629740400/1100 či SMS s ľubovoľným textom na číslo 848 v sieti všetkých mobilných operátorov. Cena jednej SMS je dve eurá. Operátori odvedú na zbierku celú túto sumu a samotné zaslanie SMS zákazníkovi nespoplatňujú.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM