Tomáš Stupavský Rôzne

Dnes by ste na súdoch čakali márne. Zamestnanci justície sa zúčastnili štrajku v Bratislave

Zruba päť stoviek zamestnancov súdov z celého Slovenska sa dnes zišlo na protestnom zhromaždení v Bratislave. Snažia sa tak upozorniť na ich situáciu a požiadavky, s ktorými vstúpili do dnešného jednodňového výstražného štrajku.

Ilustračný obrázok k článku Dnes by ste na súdoch čakali márne. Zamestnanci justície sa zúčastnili štrajku v Bratislave
Zdroj: TASR

Protestné zhromaždenie začali zamestnanci súdov pred budovou ministerstva financií. Po tom, ako ich nikto z predstaviteľov ministerstva neprijal, vydali sa na pochod mestom, smerom k sídlu ministerstva spravodlivosti. Súdni úradníci majú v rukách množstvo transparentov. „Chceme žiť a nie živoriť!“ je na jednom z nich.

Vy všetci ste hrdinovia!

„Vy všetci, ktorí ste prišli, ste hrdinovia, pretože prvýkrát v histórii samostatného Slovenska ste sa postavili zo svojich stoličiek a prišli ste bojovať za svoje práva a požiadavky,“ povedal protestujúcim kolegom člen predsedníctva Odborového zväzu justície (OZJ) Filip Demo.

Ďalší odborový predák Pavel Uhrík prečítal svojim kolegom vyhlásenie OZJ k dnešnému štrajku. Odborári v ňom konštatujú, že už od roku 2011 sú v štrajkovej pohotovosti, ktorá nepriniesla konkrétny výsledok. „Napriek mnohým aktivitám Odborového zväzu justície ministerstvo spravodlivosti nerealizovalo ani jeden zo svojich sľubov,“ prečítal Uhrík.

„Jednodňový štrajk je radikálnym krokom, ktorým chceme upozorniť na neudržateľný stav a vyzvať vládu, aby sa už skutočne začala zaoberať situáciou v justícii,“ uviedol. Odborári sú presvedčení, že štrajk povedie k prijatiu rýchlych a účinných opatrení a nebude potrebné použiť ďalšie krajné prostriedky.

„Nie je mysliteľné, aby ľudia, ktorí nesú takú veľkú zodpovednosť, robili za také mzdy, aké sú v súčasnosti v súdnictve,“ vyhlásil pred zhromaždenými prezident Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár. „Asi nastala doba, aby sme svoje práva, svoje peniaze pýtali na ulici, pýtali štrajkom, nie normálnym rokovaním,“ doplnil.

Ministerstvo stále rokuje

Demo pre médiá uviedol, že podľa ich informácií sa nakoniec do štrajku zapojilo ešte viac kolegov, ako avizovali. Odborári dopredu oznámili účasť 93,2 percenta zamestnancov súdov. Na 15 všeobecných súdoch je podľa informácií OZJ dnes účasť na štrajku 100-percentná.

Ministerstvo financií v reakcii na protest pod jeho oknami uviedlo, že o zabezpečení financovania rezortu spravodlivosti rokujú bez ohľadu na štrajkové aktivity. „Rokovania však ešte neboli definitívne ukončené, preto nepovažujeme za vhodné informovať o čiastkových výsledkoch,“ napísal tlačový odbor ministerstva financií.

Zamestnanci súdov do štrajku vstupujú so štyrmi požiadavkami – zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM