Rôzne

Dizajn verejných priestorov v projekte EUROVEA 2 navrhne medzinárodne uznávaná architektka Beth Galí

Rozšírená Eurovea vytvorí predpoklady pre reálne naplnenie vízie Bratislavy ako „mesta na Dunaji“. Dopomôcť k tomu má nová posila z Barcelony.

Ilustračný obrázok k článku Dizajn verejných priestorov v projekte EUROVEA 2 navrhne medzinárodne uznávaná architektka Beth Galí
14
Galéria
Zdroj: J&T Real Estate

Rozšírenie nábrežného projektu EUROVEA o druhú fázu vytvorí v Bratislave novú mestskú štvrť, ktorej dôležitou súčasťou budú veľkorysé verejné priestory.

Posila z Barcelony

S cieľom vytvoriť v EUROVEA 2 kvalitné mestské prostredie sa developer projektu J&T REAL ESTATE a architekti projektu GFI rozhodli prizvať do tímu architektku s medzinárodným renomé a skúsenosťou s realizáciami v najväčších európskych metropolách, krajinnú architektku urbanistku, dizajnérku a profesorku Beth Galí z barcelonského ateliéru BB+GG Architects.

Okrem návrhu riešenia verejných priestorov v EUROVEA 2 by výsledkom práce Beth Galí v Bratislave mal byť aj dizajn manuál na zjednotenie verejného priestoru v rámci celej zóny Pribinova, pričom do tohto procesu autori projektu plánujú zapojiť aj mesto.

Hlavnými výzvami v Bratislave je podľa Beth Galí prepojiť mesto s Dunajom a dosiahnuť istú rovnováhu medzi autom a chodcami. „Snažíme sa využívať najmä prvky, ktoré sa už v meste nachádzajú, teda prírodné prvky. Zdá sa, že mesto sa obracia chrbtom k prírodným prvkom, ktoré by mohlo naplno využiť. V prípade Bratislavy je to Dunaj,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii architektka Beth Galí.

Mesto na Dunaji

S prepojením mesta a prírodného živlu má Galí bohaté skúsenosti a výsledky jej práce ocenili aj samotní obyvatelia miest, v ktorých sa jej podarilo rozšíriť mesto až k vode. Napríklad v Barcelone sa jej podarilo zo zanedbaného priemyselného priestoru pri mori vytvoriť „prírodné kúpalisko“, kde ľudia radi trávia voľný čas, kde je mesto prepojené s vodou a priestor je využívaný.

V írskom meste Cork, v pomaly upadajúcej obchodnej ulici zapratanej iba autami, sa jej zase podarilo vytvoriť priestor, kde ľudia vďaka veľkej promenáde radi trávia voľný čas a zároveň môžu ulicou aj naďalej prechádzať autá tak, ako doteraz. Za premenu získala cenu obchodníkov aj občanov mesta, ktorí takto ocenili nový vzhľad ulice. Galí kladie dôraz aj na mobiliár, ktorý má dodávať štvrti istú monumentálnosť a prepojenie starého s novým.

Bratislavčania sa po rozšírení projektu Eurovea môžu tešiť na športové zóny, obchody, služby, detské ihriská a širokú ponuku reštauračných zariadení. Nábrežná promenáda sa predĺži až po Most Apollo. Rozšírená Eurovea spolu s plánovaným prepojením protiľahlej zóny Nové Lido peším mostom vytvorí predpoklady pre reálne naplnenie vízie Bratislavy ako „mesta na Dunaji“.

Práca architektky Beth Galí
6
Galéria
Zdroj: J&T Real Estate
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM