Rôzne Správy

Diviakom sa v Dúbravke a v Lamači zapáčilo. Museli ich uspať

Prechádzky diviačej rodiny po sídlisku už nie sú ničím výnimočným. Zvieratá odchádzajú zo svojho prirodzeného prostredia a túlajú sa pomedzi paneláky.

Ilustračný obrázok k článku Diviakom sa v Dúbravke a v Lamači zapáčilo. Museli ich uspať
6
Galéria
Zdroj: Facebook

Nadnesene možno povedať, že Dúbravka sa stáva bratislavským safari parkom. Či už cez deň alebo pod rúškom tmy, medzi panelákmi sa pohybujú lesné zvieratá, ktoré by mali byť prirodzene plaché. Žiaľ, životom v blízkosti ruchu mesta svoju plachosť strácajú, a môžu tak ohroziť obyvateľov mestskej časti.

Preniesli ich v spánku

Naposledy sa diviačia rodinka vybrala na „výlet“ cez ulice Pri kríži a Ožvoldíkovu. Dúbravčania ju stretli aj pri obchode Homolova či na ihrisku Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej na Ulici Karola Adlera. V Dúbravke sa zvieratám zjavne zapáčilo a nechystali sa odísť. Diviaky museli nakoniec v spolupráci s políciou, poľovníkmi a zverolekárom uspať a vrátiť späť do prírody.

"Diviaky sa podarilo uspať, odchytiť a premiestniť na Devínsku Kobylu, kde sa prebudili a po nepríjemnom zážitku, pevne verím, že sa civilizácii budú vyhýbať,“ informoval vicestarosta Dúbravky Ľuboš Krajčír.

Nekonajte na vlastnú päsť

Ak zbadáte diviakov alebo inú lesnú zver, mali by ste informovať miestny úrad, mestskú políciu alebo poľovné združenie. „Zákon presne určuje postupy a oprávnené orgány, ktoré môžu konať,“ vysvetľuje prednosta úradu v Dúbravke Rastilav Bagar.

Momentálne sa diviaky strieľať nemôžu, pretože chránia svoje mladé. Najmä diviačice môžu byť v tomto období nebezpečné. Poľovníci preto vyzývajú psičkárov, aby svojich zverencov držali na vôdzke. Psy majú totiž geneticky zakódovaný lovecký pud, môžu prenasledovať zver a vyprovokovať ju k útoku. Je potrebné zvýšiť opatrnosť aj na prechádzke alebo pri športovaní v lese.

Špecifická situácia vzniká jednak v dôsledku premnoženia diviačej zveri a aj preto, že lesná zver je zo svojho prirodzeného prostredia postupne vytláčaná výstavbou aj výrubom lesa. Podľa názoru poľovníkov môže byť diviačica nebezpečná, keď chráni svoje mladé.

Zvieratá strácajú plachosť

Bratislava sa rozrastá a rozpína. Developeri z prírody v jej okolí odkrajujú rok čo rok kilometre štvorcové lesov a zelene. Zvieratá vyháňa medzi ľudské obydlia najmä fakt, že devastujeme prírodu, v ktorej žijú.

„Každý druh lesného zvieraťa má špecifické nároky na priestor a potravu a každý má svoje špecifické schémy správania. Mnohé divo žijúce zvieratá našli v meste vhodný zdroj potravy aj vhodné prostredie na život,“ povedal pre Bratislava24.sk zoológ Ján Kautman.

Ďalším faktorom, kvôli ktorému sa zvieratá približujú, je postupná strata ich plachosti. V lesoch, kde prirodzene žijú a v ich blízkosti, sa totiž veľmi často stretávajú s ľuďmi. „Zvieratá si na nich už zvykli a stratili prirodzenú plachosť. Napríklad na Železnej studničke sa niekedy pohybuje viac ľudí ako na korze v centre mesta,“ dodáva zoológ.

V súčasnosti sa na okraji Bratislavy bežne vyskytuje diviak, pretože záhrady mu poskytujú dobrý zdroj potravy, ktorej je v lese stále menej. Stavy diviakov sú umelo udržiavané. Potom niet divu, že zvieratá vyhľadávajú zdroje potravy v obciach, kde jej zas vďaka ľuďom nachádzajú dostatok bez veľkých prekážok.

Foto: Facebook DÚBRAVKA

Diviaky v Dúbravke
6
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM