Maros Palesch Kultúra

Divadlo z chatrče v Medickej

BRATISLAVA - STARÉ MESTO, 03.06.2011. Starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová privítala včera v Medickej záhrade Divadlo z chatrče. Divadelníci z rómskej osady z Moldavy nad Bodvou prišli staromestským deťom predviesť svoje predst

**„Divadelné predstavenie je súčasťou celoročného projektu pre deti zo základných škôl v Starom Meste. Cieľom projektu je vzájomné poznávanie rozličných kultúr, rúcanie bariér, budovanie priateľstiev a komunikácie, či spoznanie Rómov z inej stránky, ako je často prezentovaná,“ **povedala starostka Rosová.

Projekt pre staromestské deti potrvá od júna do novembre 2011 a autorkou idey je starostka Starého Mesta. Projekt finančne podporila Rada vlády pre prevenciu kriminality a mestská časť Bratislava-Staré Mesto.

Súčasťou prezentácie rómskych detí je výstava fotografií, ktorých autormi sú deti z osád a premietanie dokumentárneho filmu zo života detí z osady, aktivít v komunitnom centre a ich cesta do Bratislavy ako symbol nádeje pre lepší život.

Divadlo z Chatrče V rómskej osade v Moldave nad Bodvou existuje v rámci aktivít miestneho komunitného centra financovaného neziskovou organizáciou ETP Slovensko divadlo mladých Rómov. Ide o divadelníkov, ktorí nemali v živote šancu vidieť skutočné divadlo. Aj napriek tomu hrajú o ich vlastnom živote na okraji záujmu spoločnosti. Autorom scenára je rómska komunitná pracovníčka a divadlo je sprevádzané rómskymi pesničkami s textami upravenými pre potreby divadla. Aj napriek tomu, že samotné predstavenie má všetky znaky amatérskeho divadla, má veľmi silný emotívny náboj, ktorý je schopný veľmi účinne odovzdať pozitívny odkaz majoritnej spoločnosti a bojovať proti stereotypom a xenofóbii. Divadlo má zároveň vo vzťahu k samotným aktérom schopnosť integrácie a vnútorného naplnenia, ktoré je nevyhnutné pre zvýšenie sebadôvery ako prvého kroku integrácie.

Zdroj: MČ Bratislava – Staré Mesto, Tomáš Halán

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM